ABARE prognozē kviešu ražas un eksporta pieaugumu Austrālijā

Austrālijas lauksaimniecības resursu un ekonomikas birojs (ABARE) publicējis vidēja termiņa graudu ražas un eksporta prognozi valstij.

Gaidāms, ka kviešu bruto raža Austrālijā 2016/17. sezonā pieaugs līdz 24,504 milj.t, par 1 % salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu. Ražas pieaugumu nodrošinās sējumu platību paplašināšana.

Kviešu eksporta apjoms pieaugs par 2 % līdz 17,267 milj.t, pateicoties ražas un pārejošo krājumu pieaugumam. Taču naudas izteiksmē tas samazināsies, par 1 % līdz 5,571 miljonam Austrālijas dolāru, saistībā ar pasaules tirgū gaidāmo cenu kritumu.

Nākamajās piecās sezonās kviešu sējumu platības tiks pakāpeniski palielinātas. Ja nokrišņu daudzums būs normāls, pieaugs ražība un bruto ražas. Līdz 2010/21. sezonai kviešu bruto raža var sasniegt 25,541 milj.t.

Augot ražām, palielināsies kviešu eksports. Pateicoties pieaugošajam pieprasījumam pēc pārtikas kviešiem, palielināsies piegādes uz nozīmīgākajiem Dienvidaustrumāzijas tirgiem, tai skaitā uz Indonēziju. Ķīna turpinās importēt Austrālijas augstākās kvalitātes kviešus, neskatoties uz vietējās ražas un krājumu pieaugumu. Spiediens no ASV un Kanādas puses, tradicionālajiem Austrālijas konkurentiem pasaules kviešu tirgū, būs diezgan spēcīgs, jo arī šajās valstīs tuvākajos gados kviešu ražas apjomi augs.

Miežu bruto raža Austrālijā nākamajā sezonā samazināsies par 1 % līdz 8,604 milj.t. Miežu sējumu platības tiks samazinātas par labu daudz rentablākajai kanolai. Miežu eksports saruks, jo mazināsies pieprasījums no Ķīnas un Sauda Arābijas, kas ir lielākie Austrālijas miežu pircēji.

Vidējā termiņa perspektīvā augs miežu ražība. Sējumu platības saglabāsies stabilā līmenī. Līdz 2020/21. sezonai miežu bruto raža var pieaugt līdz 8,699 milj.t. Pakāpeniski pieaugs arī miežu eksports, saistībā ar pasaulē augošo pieprasījumu pēc lopbarības graudiem. Austrālijas miežu importu palielinās Japāna, līdz pēc pieciem gadiem kļūs par lielāko to pircēju. Ķīnas pieprasījums pēc alus miežiem saglabāsies augstā līmenī, taču samazināsies pieprasījums pēc lopbarības miežiem.     

Avots: zol