Ēģipte gatavo jaunu likumu, kas regulēs melno graudu īpatsvaru kviešos

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas FAO eksperti Ēģiptē veiks pētniecisko darbu par kviešos esošo melno graudu jeb tā saukto vilka zobu ietekmi un izstrādās jaunu stratēģiju cīņai ar draudiem, ko tie rada lielākajam pasaules kviešu importētājam, ziņo aģentūra Reuters.

FAO eksperti un nesen izveidotā melno graudu bīstamības izvērtēšanas komiteja ņems dalību seminārā, kurā tiks izstrādāta jauna likumdošana. Komitejas sastāvā ir Ēģiptes veselības komitejas vadītājs Ali Suleimans, jaunais karantīnas dienesta vadītājs Ahmeds Imbabi, Augu pataloģijas zinātniski pētnieciskā institūta vadītājs Ašrafs Khalils un Pārtikas tehnoloģiju zinātniski pētnieciskā institūta vadītājs Ījabs Essavi.

8. martā Ēģiptes karantīnas dienests paziņoja par to, ka tas turpinās pieturēties pie prasībām, kas nosaka, ka melno graudu klātbūtne graudos nav pieļaujama vispār. 7. martā Ēģiptes Lauksaimniecības ministrija deva atļauju importēt kviešus ar 0,05 % melno graudu īpatsvaru, kas atbilst starptautiskajiem standartiem.   

Prasību, ka kviešiem jābūt 100 % tīriem no melnajiem graudiem, pagājušajā gadā ieviesa iepriekšējais karantīnas dienesta vadītājs, kas tika atstādināts no amata šī gada martā. Tā kā garantēt to, lai kvieši būtu pilnībā tīri no melnajiem graudiem, praktiski nav iespējams, daudzi treideri atteicās no dalības Ēģiptes rīkotajos graudu iepirkuma tenderos.

Grūtības ar kviešu importu var radīt deficītu vietējā tirgū un kļūt par prezidenta politisko problēmu, uzskata eksperti. No kviešu trūkuma cietīs visnabadzīgākais iedzīvotāju slānis, kuram subsidētā maize ir viens no nozīmīgākajiem pārtikas pamatproduktiem.

Avots: zol