Ēģipte rīko jaunu kviešu iepirkuma tenderi. Vai riski eksportētājiem saglabājas?

Ēģiptes valsts iepirkuma kompānija GASC šodien 16. martā rīko kviešu iepirkuma tenderi, lai iepirktu minimums 55-60 tūkst.t. mīksto kviešu ar piegādi 15.-24.aprīlī, ziņo aģentūra Reuters.

GASC cer tenderī sagaidīt kviešu piedāvājumu no ASV, Kanādas, Austrālijas, Argentīnas, Francijas, Vācijas, Lielbritānijas, Polijas, Krievijas, Rumānijas, Ukrainas un Kazahstānas. Starptautiskajiem treideriem atsevišķi jāiesniedz piedāvājums par jūras pārvadājumu izmaksām.

Interesanti, ka šoreiz Ēģipte, pretēji saviem ieradumiem, paziņojusi par tendera rīkošanu nedēļā, kad pasaulē vērojams cenu pieaugums.

Otra dīvainība ir tā, ka darbs pie nacionālo standartu izstrādes par  pieļaujamo melno graudu klātbūtni graudos vēl nav pabeigts. Un atšķirības minētajā problēmā starp Karantīnas dienestu un Ēģiptes Lauksaimniecības ministriju saglabājas. Atgādināsim, ka 7. martā Ēģiptes Lauksaimniecības ministrija paziņoja par to, ka atļauj importēt kviešus saskaņā ar starptautiskajiem standartiem, kas pieļauj 0,05 % melno graudu klātbūtni. Savukārt 8. martā jaunais Karantīnas dienesta vadītājs pavēstīja, ka turpinās vadīties pēc normas, kas pilnībā nepieļauj  melno graudu klātbūtni, līdz jauno standartu oficiālajam spēkā stāšanās brīdim.

Iepriekšējo tenderi GASC rīkoja 2. martā, kurā tika iepirkti 180 tūkst. tonnu Rumānijas un Ukrainas kviešu.

Avots: zol