Strategie Grains palielina kviešu eksporta prognozi Eiropas Savienībai

Analītiskās aģentūras Strategie Grains eksperti palielinājuši kviešu eksporta prognozi Eiropas Savienībai patreizējai sezonai par 0,5 milj.t līdz 28,8 milj.t, pateicoties kviešu eksporta tempu pieugumiem Polijā un Baltijas valstīs, ziņo aģentūra Dow Jones.

Savukārt lopbarības kviešu patēriņa prognoze Eiropas Savienībai samazināta par 0,6 milj.t līdz 55,4 milj.t. Par tādu pašu daudzumu līdz 16,6 milj.t samazināta ir arī kviešu krājumu prognoze sezonas beigām. Neskatoties uz prognozes samazināšanu, krājumu līmenis joprojām būs augsts, un tas turpinās spiest uz cenām.

Tirgū spiediens saglabāsies līdz pat sezonas beigām, īpaši, ja laika apstākļi graudaugu attīstībai saglabāsies labvēlīgi.

Nākamajā sezonā kviešu raža Eiropas Savienībā var sasniegt 143,6 milj.t. Iepriekšējā prognoze palielināta par 1 milj.t saistībā ar labvēlīgajiem laika apstākļiem un mazāku, nekā gaidīts, ziemāju bojā eju ziemas periodā.

Kviešu krājumu prognoze sezonas beigām plielināta par 1,1 milj.t līdz 14,3 milj.t, jo pārskatītas šīs kultūras gaidāmās ražas prognozes Rumānijai un Baltijai.

Avots: zol