Bioloģiskie lauksaimnieki aktīvi pieteikušies ES finansējumam investīcijām

Latvijas bioloģiskie lauksaimnieki šogad bija aktīvi, piesakoties Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstam investīciju projektu realizācijai, aģentūrai BNS pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

Viņš norādīja, ka bioloģiskie lauksaimnieki šā gada janvārī aktīvi iesniedza investīciju projektu pieteikumus ES fondu atbalstam. "Daudzi bioloģiskie lauksaimnieki ir uzrakstījuši investīciju projektus, lai attīstītu saimniecības, aktivitāte bija augsta," sacīja Norkārklis, piebilstot, ka projekti šobrīd tiek vērtēti un daudzi no tiem ir uzrakstīti veiksmīgi, tāpēc drīzumā varētu tikt apstiprināti.

Norkārklis arī atzīmēja, ka daļa bioloģisko lauksaimnieku, kas nodarbojas ar sēju un pļauj, šā gada sākumā gatavojās jaunajai sezonai, bet drīzumā plāno iegādāties sēklas materiālu. Pēc viņa teiktā, tā kā bioloģiskie lauksaimnieki izvēlas vietējiem klimatiskajiem apstākļiem piemērotas graudaugu šķirnes, kopumā bioloģiskajām labības kultūrām nav bijušas problēmas ar ziemošanu un lielas platības nenāksies pārsēt.

Vienlaikus viņš atzina, ka bioloģiskajā lauksaimniecības sektorā šobrīd grūtāk klājas bioloģiskajām piena lopkopība saimniecībām. "No ražošanas viedokļa ir piena krīze, kas ietekmē ne tikai bioloģiskos lauksaimniekus, bet visu piena sektoru kopumā - tur ir jāmeklē risinājumi, kā iziet no krīzes," atzina Norkārklis.

LBLA ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

Avots: www.la.lv