USDA publicē pārsteidzošus datus par gaidāmajām vasarāju sējumu platībām

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) publicējusi prognozes par šogad gaidāmajām sējumu platībām valstī. Kviešu sējumu platību vērtējums izrādījās zemāks nekā tirgus dalībniekiem, kukurūzas - augstāks.

Pēc USDA datiem, ASV lauksaimnieki šogad plāno ar kukurūzu apsēt 93,6 milj.akru, kas ir par 6 % vairāk salīdzinājumā ar 2015. gadu un ir trešais augstākais rādītājs kopš 1944. gada. Analītiķi prognozēja, ka kukurūzas sējumu platības būs būtiski mazākas: 89-91,5 milj.akri. USDA speciālisti norāda, ka kukurūza lauksaimniekiem ir daudz pievilcīgāka, jo salīdzinājumā ar daudzām citām kultūrām tā ir rentablāka.

Kviešu sējumu platības ASV šogad sasniegs 49,6 milj.akru, kas ir par 9 % mazāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu un ir zemākais rādītājs kopš 1970. gada. Ekspertu prognozes atradās diapazonā no 50,7 milj.akru līdz 53,3 milj.akru. Ar vsaras mīkstajiem kviešiem apsēti tiks 11,3 milj.akru, kas ir par 14 % mazāk nekā 2015. gadā. Cieto kviešu sējumu platības pieaugs par 3 % līdz 1,995 milj.akru.

Ar soju tiks apsēti 82,2 milj.akru, kas ir par 1 % mazāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu un nedaudz arī atpaliek no tirgus dalībnieku prognozēm.

Avots: zol