Ukrainā augstas kvalitātes kviešu būs maz – eksperta viedoklis

Ukrainā sausuma dēļ 2015. gada rudenī pilnībā netika apsētas ar ziemāju kultūrām plānotās platības. Turklāt tās samazinājās līdz pēdējo desmit gadu minimumam - 7,06 milj.ha. Par to paziņojusi lauksaimniecības jautājumu eksperte Oksana Koroļova.

Ar ziemas kviešiem rudenī tika apsēti 5,6 milj.ha. Ņemot vērā to, ka kvieši ziemu sagaidīja novājināti, šobrīd trešdaļa sējumu ir izretināti. Tas nozīmē, ka šīs kultūras ražas kvalitāte nebūs augsta. Vairāk kā puse būs lopbarība.

"Augstās 2. un 3. klases pārtikas kviešu būs maz, bet labu miltu, kas derīgi maizes cepšanai - vēl mazāk", - norāda eksperte.

Pēc viņas teiktā, vājos sējumus teorētiski iespējams vēl glābt ar agroķīmijas palīdzību: ar minerālmēsliem un augu augšanas regulatoriem. Turklāt graudu kvalitāte visvairāk ir atkarīga no faktoriem, kas tos ietekmē pēc ziemāju ziedēšanas fāzes. Tas nozīmē, ka par graudu kavalitāti visvairāk jārūpējas pavasarī - ar augu piebarošanu un aizsardzību.

Tomēr jāsaprot, ka lauksaimnieki kopumā nav ieinteresēti iegūt augstas kvalitātes kviešus: audzētājiem ir izdevīgāk panākt lielu lopbarības graudu ražas apjomu un nopelnīt uz daudzumu, nevis uz kvalitāti, jo pārtikas kviešu cenas prēmija nav pārāk augsta, bet minerālmēsli un augu aizsardzības līdzekļi ir pārāk dārgi.

"Ukrainas lopbarības kviešu eksporta pieprasījums ir lielisks. Turklāt galvenie importētāji ir Tuvo Austrumu valstis un daļa Āfrikas valstu, kas nav īpaši prasīgi pret kvalitāti. Ukrainas maizes cepēji var cerēt tikai uz mazajām saimniecībām, kurām ir no 100 līdz 300 ha zemes. Šāda tipa saimniecības pelna nevis uz ražas kvantitāti, bet uz tās kvalitāti. Atšķirībā no lielajām saimniecībām tām ir izdevīgi nopelnīt augstās kvalitātes kviešu cenu prēmiju", - piebilda Oksana Koroļova.

Avots: zol