FAS USDA: kviešu imports Vjetnamā turpinās pieaugt

Vjetnamā 2015/16. sezonā salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu kviešu imports pieaugs par 0,3 milj.t līdz 2,6 milj.t, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) eksperti. Pieaugot vietējam pieprasījumam, kviešu imports Vjetnamā nepārtraukti aug kopš 2013/14. sezonas.

Kviešu patēriņš šosezon Vjetnamā palielināsies par 0,025 milj.t līdz 2,275 milj.t, jo pieaugs pieprasījums pēc pārtikas kviešiem.

Nākamajā sezonā pārtikas kviešu patēriņš turpinās augt, jo pilsētās turpinās palielināties pieprasījums pēc kviešu miltu izstrādājumiem. Pieaugs arī pieprasījums pēc lopbarības kviešiem, galvenokārt no akvakultūru barības ražotājiem. Kviešu patēriņa kopapjoms 2016/17. sezonā sasniegs 2,35 milj.t.

Tā kā kvieši Vjetnamā netiek audzēti, patēriņa pieaugums sekmēs importa pieaugumu, kas sasniegs 2,7 milj.t.

Kviešu imports Vjetnamā tiek aplikts ar  muitas nodevu 5 % apmērā, kviešu miltu - ar nodevu 15 % apmērā. Savukārt kviešu imports no Austrālijas netiek aplikts ar nodevu, pateicoties brīvās tirdzniecības līgumam, kas spēkā stājās 2016. gada janvārī.

Pēc FAS USDA prognozēm, Austrālija arī turpmāk saglabās līdera pozīcijas Vjetnamas tirgū. Tās daļa kopējā piegādātā apjomā sasniegs 70-80%.

ASV, iespējams, piegādās 350 tūkst.t kviešu šosezon un 400 tūkst.t nākamajā sezonā. Ostu infrastruktūras modernizācija, kurai pateicoties dziļūdens ostas var uzņemt tāda tipa kuģus kā Panamax, ļāva samazināt transportēšanas izmaksas. Okeānas frakta izmaksu samazināšanās padarīja ASV kviešus daudz konkurētspējīgākus Vjetnamas tirgū.

Avots: zol