Ķīnā pirmo reizi 13 gados saruks kukurūzas sējumu platības

Šīs sējas laikā Ķīnas lauksaimnieki samazinās kukurūzas sējumu platības par 1,33 milj.ha, prognozē Ķīnas lauksaimniecības ministrija, ziņo aģentūra Reuters.

Sējumu platības Ķīnā saruks pirmo reizi pēdējo trīspadsmit gadu laikā. Iemesls tam ir valdības lēmums samazināt atbalstu kukurūzas audzētājiem un stimulēt citu kultūru audzēšanu.

Pēdējos gados kukurūzas sējumu platības un raža ir augušas, pateicoties šīs kultūras augstajām iepirkuma cenām valsts fondā. Pagājušajā gadā ar kukurūzu tika apsēti 37 milj.ha, kas ir par 14 milj.ha vairāk nekā 2001. gadā. Augsto iepirkuma cenu dēļ valstī izveidojās milzīgi kukurūzas uzkrājumi un pieauga lētākas kukurūzas un citu lopbarības kultūru importa apjomu pieaugumi.

Pēc Ķīnas Lauksaimniecības ministrijas prognozēm, kukurūzas bruto raža valstī šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazināsies par 4,2 % līdz 215,17 milj.t. Ražas samazināšanās cēlonis būs ne tikai sējumu platību samazināšana, bet arī sausums valsts ziemeļaustrumu daļā un plūdi valsts dienvidos.

Avots: zol