Šogad, iespējams, pasaulē samazināsies zirņu cenas

Zirņu, īpaši dzelteno, augstās cenas pasaulē stimulē šogad zirņu eksportētājvalstis palielināt šīs kultūras sējumu platības. Turklāt aktīvais pieprasījums no Indijas puses paver eksportētājiem vēl nebijušas iespējas, ziņo Kanādas pākšaugu audzētāju asociācija Alberta Pulse.

Pasaules pākšaugu tirgū dominējošo stāvokli ieņem Kanāda. Pasaules vadošo zirņu eksportētājvalstu vidū ierindojas arī Krievija, ASV, Ukraina, Austrālija un Francija. Lielākais zirņu pircējs pasaulē ir Indija.

Pagājušajā sezonā, kas noslēdzās martā, Indija importēja 1,7 milj.t zirņu. 63 % no šī daudzuma tika ievesti no Kanādas, 14 % no Krievijas. Lai arī Kanāda ir nozīmīgākais zirņu piegādātājs Indijai, lielu daļu tirgus aizņem citas valstis (Krievija, Franciaj, ASV un Austrālija). Turklāt šī daļa turpina augt. Savu klātbūtni Indijas zirņu tirgū pieteikušas arī Baltijas valstis. Ja pagājušajā sezonā jaunpienācēju eksporta apjomi bija pieticīgi, tad šosezon tie var pieaugt.

Ja laika apstākļi šajā veģetācijas periodā būs normāli, lielākās eksportētājvalstis var iegūt par 1,7 milj.t lielāku zirņu ražu nekā pagājušajā gadā. Daudzās valstīs zirņu sēja vēl nav beigusies. Ražas apjoms visvairāk atkarīgs no laika apstākļiem. Šobrīd vislielākās bažas rada sausums Kanādas rietumu provincēs, kura ietekmē var sarukt gaidāmā zirņu raža.

Pieaugot būtiski zirņu ražai pasaulē, palielinās risks samazināties šīs kultūras cenām. Tai pat laikā aktīvais pieprasījums no Indijas un citām Āzijas valstīm "noēdīs" ražošanas pieaugumu, taču, iespējams, ne pilnībā.

Avots: zol