Rapša eksporta potenciāls Ukrainā nākamsezon būtiski saruks

Pēc kompānijas "ProAgro" prognozēm, rapša bruto raža Ukrainā 2016/17. sezonā sasniegs 1,31 milj.t, kas par ceturtdaļu atpaliek no iepriekšējās sezonas rādītāja. Jāpiebilst, ka rapša bruto ražai tendence samazināties Ukrainā ir jau vairākas pēdējās sezonas pēc kārtas.

Pēdējo piecu sezonu laikā vislielākā raža iegūta 2013/14. sezonā - 2,43 milj.t, bet vismazākā rapša raža gaidāma 2016/17. sezonā.

Visnozīmīgākais iemesls rapša ražas kritumam šosezon bija nelabvēlīgie laika apstākļi, precīzāk, agrīnie sali rudenī un sniega trūkums ziemā, kā dēļ bojā gāja aptuveni 40 % rapša sējumu.

Ražas samazināšanās, protams, atsauksies uz pārstrādes un eksporta rādītājiem. Šīs sezonas rapša eksporta potenciāls tiek vērtēts 1,19-1,32 milj.t līmenī, ņemot vērā šīs kultūras krājumus 01.04.2016 - 95,8 tūkst.t. Salīdzinājumam: pagājušajā sezonā rapša raža sasniedza - 1,74 milj.t, eksportētas - 1,96 milj.t.

Jāņem vērā, ka tradicionāli visvairāk rapsis tiek eksportēts katru gadu augustā - oktobrī. Eksporta apjomu lielumu ietekmē arī tādi faktori, kā cenu dinamika pasaules izejvielu tirgū un grivnas devalvācija. Oficiāli dati vēsta, ka maija sākumā rapša nākotnes līgumi ar piegādi augustā Euronext biržā tirgojās robežās no 362-363 eiro tonnā (vidēji par 1,25 % lētāk kā aprīlī).

Pēdējā mēneša laikā Ukrainas valūta attiecībā pret ASV dolāru nostiprinājās, kas arī nav pozitīvs aspekts eksportētājiem. Tai pat laikā saglabājas virkne devalvācijas risku, kā piemēram, maksājumu bilances negatīvais saldo, neskaidrība par turpmāko sadarbību ar Starptautisko Valūtas fondu un citi, kas var kļūt par devalvācijas procesu paātrinātājiem Ukrainas ekonomikā un stimulēt eksportētājus palielināt piegāžu apjomus ārējiem tirgiem.

Avots: proagro