Strategie Grains samazina mīksto kviešu krājumu prognozi Eiropas Savienībai

Eiropas aģentūra Strategie Grains kārtējo reizi samazinājusi mīksto kviešu krājumu prognozi Eiropas Savienībai 2015/16. sezonai un arī 2016/17. sezonai, ziņo aģentūra Reuters. Prognoze pārskatīta saistībā ar eksporta aktivizēšanos, palielinoties graudu cenas konkurētspējai.

Pēc Strategie Grains ekspertu aprēķiniem, šīs sezonas beigās Eiropas Savienībā paliks 14,7 milj.t mīksto kviešu, kas ir par 900 tūkst.t mazāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ. Atgādināsim, ka jau aprīlī agentūra samazināja kviešu krājumu prognozi par 1 milj.t.

Mīksto kviešu eksporta prognoze pašreizējai sezonai palielināta līdz 30,4 milj.t. Turklāt, par 300 tūkst.t līdz 55,8 milj.t palielināta patēriņa prognoze. Patēriņa pieaugums gaidāms lopkopības sektorā, jo kviešu cena kļuvusi daudz pievilcīgāka salīdzinājumā ar kukurūzas un eļļas kultūru spraukumu cenām.

Mīksto kviešu krājumu prognoze 2016/17. sezonas beigām samazināta par 1,3 milj.t līdz 11,9 milj.t. Eksports gaidāms 30,7 milj.t līmenī, kas ir par 150 tūkst.t vairāk nekā prognozēts aprīlī.

Strategie Grains palielināja kukurūzas krājumu prognozi 2015/16. sezonai saistībā ar importa pieaugumu, vietējā patēriņa kritumu lopkopības un rūpniecības nozarēs, kā arī sarūkot eksportam.

Pēc ekspertu aplēsēm, kukurūzas krājumi 2015/16. sezonas beigās pieaugs salīdzinājumā ar pagājušā mēneša prognozi par 1,5 milj.t līdz 8,5 milj.t. Turklāt Francijas un Ungārijas krājumi kopā veidos 4,2 milj.t.

Eksperti paredz kviešu un kukurūzas konkurences saasināšanos Eiropas Savienības tirgos.

Avots: zol