Lauksaimnieki: sējumi cieš no sausuma; uz rekordražām šogad nevar cerēt

Graudaugu sējumi Latvijā karsto laika apstākļu dēļ šobrīd cieš no sausuma un attīstās pārāk strauji, tādēļ šogad uz graudu rekordražām Latvijā nav ko cerēt, aģentūrai BNS sacīja aptaujātie lauksaimnieki.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības VAKS valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai BNS norādīja, ka sējumiem Vidzemē patlaban būtiski kaitē sausums. «Nav labi, ir vietas, kur nav lijis jau kopš aprīļa beigām. Rekordražas noteikti nebūs. Mēs tagad cīnamies par ražas saglabāšanu, bet sausums dara savu. Katra diena ir aizvien sliktāka, un, ja paskatāmies prognozes, lietu mums šobrīd nesola,» teica Jansons.

VAKS vadītājs arī piebilda, ja uzlīs lietus, šogad Latvijā ir cerības uz vidējām ražām, taču patlaban par lietus iespējamību nekas neliecina. Kritiska situācija ir daļā Vidzemes, tostarp Valmierā, Smiltenē un Gulbenē, kā arī Latgalē. Savukārt, piemēram, Kurzemē un arī Latvijas un Igaunijas pierobežā nesen bija lietus, līdz ar to tur situācija nav tik smaga.

Viņš piebilda, ka visvairāk sausums patlaban kaitē vasarājiem, taču cieš arī ziemāji. «Sausums, arī karstums, kas šobrīd ir, dzen ārā un augs noteikti neattīstās tajā virzienā, kur mēs gribam - uz ražību. Augs vienkārši ātri mēģinās nogatavoties,» teica Jansons, piebilstot, ka daļa tīrumu sausuma dēļ arī dzeltē.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža aģentūrai BNS apstiprināja, ka šogad uz graudu rekordražām Latvijā nav iespējams cerēt. «Es šogad nesaskatu, ka mēs varētu sasniegt rekordražu. Katru gadu uzstādīt rekordu - tas jau būtu par traku. Pašlaik lauki izskatās labi, ražas potenciāls ir labs,» teica Ruža.

Vienlaikus viņš piebilda, ka sausums patlaban negatīvi ietekmē sējumus Vidzemē, tāpat arī Latgalē. Savukārt Kurzemē un Zemgalē vēl nav dramatiska situācija. «Zemgalē ir sausums, bet, ņemot vērā to, ka audzēšanas tehnoloģijas ir augstāka līmeņa, sējumi jau no agra pavasara kopumā izskatās labāk, jo ir savlaicīgi mēsloti. (..) Es teiktu, ka kopumā pašlaik sējumi [Zemgalē] izskatās diezgan labi,» viņš sacīja.

Ruža piebilda, ka nesen dažos Zemgales reģionos nolija vairāk nekā pus mēneša lietus norma, līdz ar to ziemāji pašlaik ir labā stāvoklī. Mitruma var trūkt vasarājiem un nesen iesētajai kukurūzai, taču tā kā Zemgalē galvenokārt audzē ziemājus, tā nav būtiska problēma. Arī Kurzemē ir bijis lietu, līdz ar to ziemāji attīstās labi.

«Latraps» ģenerāldirektors piebilda, ka kopumā visā Latvijā grūtāk iet vasarājiem, kuri patlaban dīgst un kuriem nav spēcīgas sasknes, līdz ar to mitruma trūkst. Savukārt ziemāji pa ziemu ir attīstījuši sakņu sistēmu, ir paaugušies, līdz ar to necieš no sausuma.

Viņš piebilda, ka kopumā Latvijā graudaugu stāvoklis ir atkarīgs ne tik daudz no reģiona, bet saimnieka rūpēm par lauku. «Labam saimniekam arī Latgalē [,kur ir sausums,] ir labi sējumi. Ja kopš rudens ir tehnoloģiski pareizi strādāts un ir iesēti ziemāji, tad tie ir labā stāvokli. (..) Vasarāji Latgalē izskatās bēdīgāk,» teica Ruža. Vienlaikus viņš piebilda, ka lauksaimniekus priecē sinoptiķu solītie vēsākie laika apstākļi tuvākajās dienās.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) pirmās ražas prognozes liecina, ka Vidzemē un Latgalē ziemāju ražas šogad būs viduvējas, savukārt Kurzemē un Zemgalē tās varētu saglabāties 2015.gada līmenī.

Avots: www.tvnet.lv