Ukrainā 80 % sojas un 10 % kukurūzas tiek nelegāli izaudzēti no ĢMO sēklām

Ukrainā 80 % sojas un 10 % kukurūzas tiek nelegāli izaudzēti no ĢMO sēklām. Pie šāda secinājuma nonākuši ASV Lauksaimniecības ministrijas speciālisti, kas norāda, ka "lai gan ĢMO kultūru sēja oficiāli ir aizliegta, vērtējumi, kas saņemti no analītiķiem, liek domāt, ka 80 % sojas sējumu Ukrainā ir ģenētiski modificētas šķirnes". Šis vērtējums ir būtiski augstāks nekā iepriekšējie, kas bija 30 % līmenī. Pēc rietumu ekspertu domām, visvairāk tiek audzēta Monsanto's Roundup Ready šķirne.

ĢMO kukurūzas šķirņu daļas vērtējums ir 10 %, taču tieši kukurūza ir Ukrainas nozīmīgākā eksporta kultūra, bet Ķīna - nozīmīgākais tirgus. Pagājušajā sezonā Ukraina Ķīnai piegādāja 4,3 milj.t minētās kultūras, bet šosezon oktobrī - aprīlī - 2,45 milj.t.

Apspriežot Ķīnas tirgus attīstības perspektīvas, kompānijas "Sovecon" eksperti norāda, ka Ķīna ieved ĢMO kukurūzu, taču tikai reģistrētas šķirnes. Konstatējot nereģistrētas ĢMO šķirņes, Ķīna pārtrauc ievešanu no eksportētājvalsts, kā tas notika 2013/14. sezonas ziemā ar ASV, kuras kukurūzā tika atrasta ievešanai aizliegtā ĢMO šķirne MIR 162. Rezultātā amerikāņu eksportētājiem nācās novirzīt kuģus ar kukurūzu ar būtisku atlaidi uz Dienvidkorejas tirgu.

Citiem vārdiem sakot, nelegālā ĢMO kukurūzas šķirņu izplatība Ukrainā rada reālu draudu tās piegādēm uz Ķīnu, sava lielākā pircēja tirgu.

Avots: oilword