Francijā nākamajā sezonā saruks mīksto kviešu eksports - Strategie Grains

Eiropas aģentūra Strategie Grains samazinājusi mīksto kviešu eksporta prognozi Eiropas Savienībai 2016/17. sezonai par 800 tūkst.t līdz 29,9 milj.t. Kviešu kopraža tiek prognozēta 146,7 milj.t līmenī, kas ir tikai par 3 % mazāk nekā novākts 2015/16. sezonā. Iespējamā ražas samazināšanās Francijā un Vācijā tiks kompensēta ar ražu pieaugumiem citās Eiropas Savienības valstīs.

Kviešu eksporta prognozes korekcijas iemesls Eiropas Savienībai ir Francija. Startegie Grains šai valstij samazināja eksporta prognozi uz trešajām pasaules valstīm par 1,5 milj.t. Franču treideru galvenā problēma jaunajā sezonā būs graudu kvalitāte saistībā ar ilgstošām spēcīgām lietavām un augu slimību izplatīšanos. Visvairāk Francija eksportē kviešus uz Ziemeļāfrikas valstīm. Taču virknei šī reģiona valstu, īpaši Alžīrijai un Marokai, ir stingras prasības graudu kvalitātei, īpaši tas attiecas uz proteīna daudzumu.

Eksperti kā vēl vienu negatīvu faktoru Francijai min konkurenci no Krievijas puses.

Strategie Grains prognozē mīksto kviešu eksporta pieaugumu Bulgārijai un Rumānijai, kas daļēji kompensēs zaudējumus Francijā.

Strategie Grains palielināja arī mīksto kviešu eksporta prognozi Eiropas Savienībai 2015/16. sezonai - par 800 tūkst.t līdz 31,2 milj.t.

Avots: zol