ABARE: kviešu cenas pasaulē sasniegs pēdējo 18 gadu zemāko līmeni

Austrālijas lauksaimniecības resursu un ekonomikas birojs (ABARE) prognozē, ka kviešu cenas pasaulē 2016/17. sezonā sasniegs pēdējo 18 gadu zemāko līmeni.

Cenas negatīvi ietekmēs kviešu pieprasījuma samazināšanās no importētāju puses un bagātīgais piedāvājums dažās lielākajās eksportētājvalstīs. Neskatoties uz gaidāmo ražas samazināšanos pasaulē, kviešu piedāvājums joprojām pārsniegs pieprasījumu. Piedāvājums pasaulē būs liels, jo krājumu pieaugums sezonas sākumā ar uzviju kompensēs ražas kritumu.

Amerikāņu cieto sarkangraudu kviešu (HRW) indikatīvā cena Meksikas līča ostās noslīdēs līdz 190 $/t, par 22 $/t salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu, līdz zemākajam līmenim kopš 2001/02. sezonas.

Austrālija nākamajā sezonā var eksportēt 17,2 milj.t kviešu, kas ir par 4 % vairāk salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu. Taču naudas izteiksmē kviešu eksporta vērtība samazināsies - par 7 % līdz 4,9 miljardiem Austrālijas dolāru, saistībā ar cenu kritumu pasaules tirgū.

Kviešu bruto raža Austrālijā 2016/17. sezonā, pēc ABARE prognozēm, salīdzinot ar 2015/16. sezonu, pieaugs par 5 %, sasniedzot 25,4 milj.t. Laika apstākļi sējas laikā un veģetācijas perioda sākumā bija labvēlīgi. Taču faktiskais ražas apjoms būs atkarīgs no nokrišņu daudzuma visā veģetācijas perioda laikā. Jaunās ražas novākšana ilgs no oktobra līdz decembrim.

Avots: zol