EK samazina rapša un mīksto kviešu ražas prognozes Eiropas Savienībai

Eiropas Komisija samazinājusi rapša ražas prognozi Eiropas Savienībai 2016. gadam par 5,5 % līdz 20,8 milj.t, kas ir pēdējo četru gadu zemākais rādītājs, ziņo The Western Producer.

EK norāda, ka šīs eļļas kultūras bruto ražas samazināšanās iemesls ir nelabvēlīgie laika apstākļi (salnas aprīlī Francijā un sausums Vācijas ziemeļaustrumos), kas samazināja rapša ražību minētajās valstīs. Turklāt pārmērīgie lieti, kas bija vērojami maijā - jūnijā daudzās Austrumeiropas valstīs, izraisīja rapša sējumu saslimšanu. Tai pat laikā nozīmīgāko eļļas kultūru bruto ražas kopapjoms Eiropas Savienībā var saglabāties pagājušā gada līmenī - 31,6 milj.t, galvenokārt, pateicoties sojas ražas pieaugumam.

Eiropas Komisija samazināja arī mīksto kviešu ražas prognozi Eiropas Savienībai - no 145,1 milj.t līdz 144,6 milj.t. Salīdzinot ar pagājušā gada rekordrādītāju, ražas apjoms saruks par 7 milj.t. Turklāt tiek precizēts, ka mīksto kviešu sējumi Rumānijā, Spānijā, Ungārijā šobrīd ir labā stāvoklī, kamēr Francijā un Vācijā zemnieki aprēķina pirmos zaudējumus, ko radījuši plūdi šī gada pavasarī.

Mazāka, nekā prognozēts iepriekš, būs arī kukurūzas raža - nevis 65,7 milj.t, bet 65,2 milj.t. Taču, neskatoties uz prognozes korekciju, ražas apjoms būs būtiski lielāks nekā pagājušajā gadā, par 7,2 milj.t.

Savukārt miežu ražas prognozi EK palielināja - no 62,2 milj.t līdz 62,5 milj.t. Salīdzinājumā ar 2015. gadu raža pieaugs par 1,8 milj.t.

Avots: apk-inform