Eksperts: graudu raža Krievijā var sasniegt rekordaugstu rādītāju -112 milj.t

Graudu raža Krievijā var sasniegt 112 milj.t, kas ir rekordaugsts līmenis, Amic.ru pastāstīja analītiskās kompānijas "ProZerno" ģenerāldirektors Vladimirs Petričenko.

"Šobrīd cipari vēl nav precīzi. Visi analītiķi gaida statistikas pārvaldes datus par pavasarī veikto, kas tiks publicēti nākamnedēļ. Pagaidām prognozes ir optimistiskas. Ieskaitot Krimas Federālo apgabalu, mūsdienu Krievijā tiks sasniegts jauns rekords - 112 miljt graudu. Kviešu raža var sasniegt 66 milj.t, kas ir vēsturisks sasniegums Krievijai. Arī kukurūzas raža būs rekordaugsta - 14 milj.t. Ļoti labi rādītāji gaidāmi pākšaugu kultūrām (2,8 milj.t). Arī miežu, auzu un rudzu ražas pārsniegs vidējo līmeni", - paziņoja V. Petričenko.

Pēc eksperta teiktā, vairāk nekā 15 milj.t graudu atnesīs Sibīrijas federālais apgabals. Tas ir vairāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu, taču nav rekords. Nozīmīgākie ražas pieaugumi būs Krievijas dienvidos. Stavropoles, Rostovas, Kubaņas novados. V. Petričenko arī norādīja, ka augsto ražu dēļ gaidāms cenu kritums graudiem.

"Šobrīd skaidrs, ka cenas pasaules tirgū būs daudz zemākas nekā pagājušajā gadā. Tam ir jābūt gataviem. Pēdējo sešu gadu laikā eksporta cena 4. klases kviešu tonnai samazinājusies līdz 165 dolāriem. Tas pats notiks ar cenām vietējā tirgū. Vidēji 4. klases kvieši šogad maksās 9000 rubbļi tonnā", - piebilda eksperts.

Atgādināsim, ka pagājušajā gadā graudu ražas Krievijā sasniedza 104,8 milj.t. Iepriekšējā graudu rekordraža tika iegūta 2008. gadā - 108,2 milj.t.

Avots: zol