Analītiķi prognozē kviešu eksporta pieaugumu Krievijā

Kviešu eksports Krievijā 2016/17. sezonā, visticamāk, pieaugs par 10 %, tāds ir aģentūras Bloomberg piecu aptaujāto analītiķu vidējais vērtējums.

Pēc ekspertu prognozēm, kviešu eksports Krievijā šosezon var sasniegts 27,5 milj.t līmeni. 2015/16. sezonā Krievija ārvalstu tirgiem piegādāja 24,6 milj.t minētās kultūras. Pateicoties tik lielam eksportētajam daudzumam, Krievijai izdevās apsteigt līdzšinējo līderi ASV.

Par to, ka arī jaunajā sezonā Krievija, visticamāk, kļūs par vadošo kviešu eksportētājvalsti pasaulē, savā 12. jūlijā publicētajā atskaitē prognozē ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA). Pavasarī lauksaimnieki apsēja ar kviešiem lielākas platības nekā tika gaidīts, norāda Bloomberg. Tāpēc cenas kviešiem samazinājušās līdz zemākajam līmenim kopš 2009. gada. Vēl pievilcīgākas piegādes no Krievijas padara zemais rubļa kurss.

Pateicoties iepriekš minētajiem faktoriem, Krievija var atsavināt noteiktas tirgus daļas franču, rumāņu un ukraiņu piegādātājiem, aģentūrai Bloomberg pastāstīja BMI Research analītiķis Aleksandrs Andrejs. Viņš atgādināja, ka Ukrainā gaidāms kviešu ražas kritums sausuma dēļ. Savukārt Francijā, lielākajā graudu ražotājvalstī Eiropas Savienībā, kviešu kvalitāte samazināsies plūdu dēļ. Krievija kviešu eksporta virziens būs Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstis, paziņoja analītiķis.

Pēc Krievijas agrārā tirgus konjunktūras institūta datiem, kviešu cenas Krievijā pagājušajā nedēļā samazinājās par 4 %, sasniedzot minimumu par metrisko tonnu - 165 dolāri.  

ASV jau 2016. gada februārī paredzēja Krievijai līdera pozīciju kviešu eksportā. Savukārt aprīļa beigās Krievijas lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs paziņoja par to, ka Krievija ir kļuvusi par vadošo kviešu eksportētājvalsti pasaulē, apsteidzot ASV un Kanādu.

Avots: idk