FAS USDA samazina kviešu ražas un eksporta prognozes Kazahstānai

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) speciālisti apstiprinājuši agrāk publicēto kviešu ražas prognozi Kazahstānai 2016. gadam - 13 milj.t. Raža būs krietni mazāka nekā 2011. gadā, kad tika sasniegts rekords (22,7 milj.t) un mazāka nekā pagājušajā gadā (13,747 milj.t).

Lai arī laika apstākļi šogad bija labvēlīgi vasarāju sējai, kviešu sējumu platības samazinājās. Tas tiek skaidrots ar kultūru diversifikācijas stratēģiju, kas valstī tiek ieviesta kopš 2009. gada. Pēc FAS USDA datiem, ar kviešiem Kazahstānā šogad apsēti 11 milj.ha, kas ir par 0,57 milj.ha mazāk nekā pērn.

Kviešu eksporta potenciāls šosezon salīdzinājumā ar pagājušo sezonu samazināsies par 0,3 milj.t līdz 6,7 milj.t. Kazahstānas eksperti norāda uz virkni notikumu, kas ietekmējuši kviešu eksportu pagājušajā gadā un turpina to ietekmēt arī šogad.

Irāna un Kazahstāna parakstījušas saprašanās memorandu, kura ietvaros plānots uzcelt graudu termināli pie Irānas dzelzceļa stacijas Inčeburunas ar jaudu vienlaicīgi uzglabāt līdz pat 10 tūkst.t. Minētais projekts ļaus Kazahstānai turpināt eksportēt graudus uz Irānu un Persijas līča valstīm.

1.No februāra līdz jūnijam Kazahstānā samazinājies ar dzelzceļa transportu eksportētais kviešu apjoms. Tai pat laikā pieaudzis kviešu miltu eksports. Jūnijā ekpsorta samazināšanās iemesls varētu būt patēriņa krišanās Ramadana laikā un ražas kulšanas sākums kviešu importētājvalstīs.

2. Stabilās piegādes uz Ķīnu pēdējo četru mēnešu laikā varētu liecināt par tālāku attīstību šajā virzienā.

3. Turpina pieaugt miltu eksports uz Centrālo Āziju. Taču importa muitas nodevas negatīvi ietekmē Kazahstānas graudu pārstrādātāju maržu.

4. Piegāžu aktivitāte uz Irānu ir būtiski mazinājusies. Īpaši caur Kaspijas jūras termināliem.

5. Šī gada maijā un jūnijā sarucis kviešu eksports uz Afganistānu. Galvenais iemesls tam ir tas, ka afgāņu patērētāji ir pārslēgušies uz miltu importu.

Miežu bruto raža Kazahstānā šosezon sasniegs 2,7 milj.t, kas ir par 0,1 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu. Miežu eksporta potenciāls samazināsies par 0,11 milj.t līdz 0,7 milj.t.

Avots: zol