Indonēzija 2016/17. sezonā var samazināt kviešu importu

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) dati vēsta, ka kviešu imports Indonēzijā 2015/16. sezonā sasniedza 8,9 milj.t nevis 7,6 milj.t, kā prognozēts agrāk.

Kviešu importa pieaugumu nodrošināja pieprasījuma kāpums pēc lopbarības graudiem no kombikorma ražotāju puses. Minētā tendence tiek skaidrota ar kukurūzas ražošanas apjomu samazināšanos Indonēzijā nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ, kā arī saistībā ar valdības noteiktajiem ierobežojumiem minētās kultūras importam. Līdz ar to kombikorma rūpnīcas no kukurūzas iepirkumiem pārslēdzās uz lopbarības kviešu importu. Pēc APTINDO ekspertu datiem, kviešu imports valstī 2015/16. gadā no jūlija līdz maijam sasniedza 8,2 milj.t, kas ir par 1,5 milj.t vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējās sezonas analogo laika periodu.

Turklāt Indonēzijas valdība pieļauj, ka lopbarības kviešu importa palielināšana var nodarīt kaitējumu valsts politikai panākt valstī pašnodrošinājumu ar kukurūzu. Līdz ar to valdība jūnijā pieņēma virkni mēru, lai samazinātu kviešu ievešanu valstī, kas vienlaicīgi ar zemo nacionālās valūtas kursu var novest pie importa pieauguma samazināšanās no ikgadējiem 6-7 % līdz apmēram 5 %. Rezultātā kviešu piegādes Indonēzijā 2016/17. sezonā var samazināties līdz 8,5 milj.t.

Avots: apk-inform