Francija 2016/17. sezonā var pamest vadošo Eiropas mīksto kviešu eksportētāju rindas

Francija 2016/17. sezonā var pamest vadošo Eiropas mīksto kviešu eksportētāju rindas. Tās eksports uz trešajām pasaules valstīm var sarukt līdz 5,1 milj.t salīdzinājumā ar pagājušajā sezonā eksportētajām 12,6 milj.t, ziņo aģentūra Agritel. Tikmēr, mūžīgi otrajā vietā esošā, Vācija šoreiz var apsteigt Franciju, eksportējot 6,65 milj.t kviešu. Arī Vācijā ir gaidāms kviešu ražas samazinājums un kvalitātes kritums, taču ne tik lielā mērā kā Francijā. Pēc pašreizējām prognozēm, mīksto kviešu raža Vācijā var sasniegt 25,5 milj.t. Turklāt Vācijas kvieši, skatoties no kvalitātes viedokļa, ir sevi labi prezentājuši Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu tirgos.

Francijā eksporta samazināšanās tiek skaidrota ar kviešu ražas apjoma sarukšanu slikto laika apstākļu dēļ par 30 % līdz 28,68 milj.t (valsts aģentūras FranceAgrimer prognoze - 29,10 milj.t). Eksportētājiem papildus problēmas rada jaunās ražas kvalitātes pasliktināšanās ilgstošo lietavu dēļ. Kvalitāte - nozīmīgākais faktors pircējiem Ziemeļāfrikas valstīs, kur Francija jau ir sākusi zaudēt savas pozīcijas.

Eiropas Savienības valstīm Francija piegādā galvenokārt lopbarības kviešus, taču arī šeit neizbēgt no samazinājuma, lai arī pavisam nenozīmīga. Agritel prognozē, ka piegādes Eiropas Savienības valstīm var sarukt līdz 7,3 milj.t salīdzinājumā ar 7,7 milj.t pagājušajā sezonā.

Agritel eksperti uzskata, ka ASV kviešiem patāv iespēja aizpildīt nišu, ko zaudē Francija Ziemeļāfikas tirgū.

Avots: zol