“Rusagrotrans” palielina graudu ražas prognozi Krievijai līdz 118,5 milj.t

Krievijas lielākās graudu pārvadātājkompānijas "Rusagrotrans" eksperti kārtējo reizi palielinājuši graudu bruto ražas prognozi Krievijai pašreizējam gadam. Kā paziņoja kompānijas stratēģiskā mārketinga departamenta direktora vietnieks Igors Pavenskijs, jaunā graudu bruto ražas prognoze ir 118,5 milj.t (augusta sākumām - 115,8-116 milj.t), tai skaitā kviešu -72-73 milj.t (70-71 milj.t) un miežu - 19,5 (18,3) milj.t.

"Šī būs otra lielākā bruto raža kopš 1978. gada, kad raža Krievijā sasniedza 127,4 milj.t,"- sacīja viņš.

2015. gadā graudu raža Krievijā sasniedza 104,8 milj.t, tai skaitā kviešu - 61,8 milj.t un miežu - 17,5 milj.t.

Savukārt kompānijas stratēģiskā mārketinga departamenta direktors Jevgēnijs Rubinčiks pavēstīja, ka, neskatoties uz visu laiku augošajām ražu prognozēm, cenu samazināšanās kviešiem un miežiem ir apstājusies. Tas tikai kārtējo reizi apliecina iepriekš izteikto minējumu par to, ka lauksaimnieki pietur kvalitatīvos graudus, gaidot to cenu kāpumu.

"Augstais pieprasījums nozīmīgākajos pārstrādes reģionos dod atsevišķiem ražotājiem cerību nākotnē gūt labumu no graudu glabāšanas, - sacīja J. Rubinčiks. - Ir gandrīz pilnīga pārliecība, ka augstākās kvalitātes pārtikas kviešu cenas nekritīsies, taču pārējo graudu cenām izredzes pieaugt nav labas".

Pēc I. Pavenskija datiem graudu eksports jūlijā sasniegs 2,54 milj.t. Savukārt augustā eksports var pieaugt līdz 3,5 milj.t. Pagājušajā gada augustā eksportētas 4,2 milj.t. Tas ir pieturēšanas rezultāts un eksporta cenu lēnais pieaugums, uzskata viņš.

Turpmāk eksports var iziet augstākā līknē, uzskata eksperts, pateicoties pārtikas vidējās kvalitātes kviešu (ar proteīnu - 11-11,5 %) piegāžu pieaugumam.

Avots: zol