IGC: graudu raža pasaulē sasniegs kārtējo rekordu

Starptautiskā Graudu padome (IGC) palielinājusi graudu ražas prognozi pasaulei vēl par 23 milj.t. Pagājušajā mēnesī tā tika palielināta par 20 milj.t.

Pēc jaunākajām prognozēm, graudu bruto kopraža pasaulē šosezon izaugs līdz rekordaugstama rādītājam - 2046 milj.t, pārspējot pagājušās sezonas līmeni par 46 milj.t. Kukurūzas ražas prognoze salīdzinājumā ar pagājušo mēnesi palielināta par 13 milj.t līdz 1030 milj.t, galvenokārt, pateicoties ASV. Kviešu ražas prognoze palielināta no 735 milj.t līdz 743 milj.t - kviešu ražas prognozes samazināšana Eiropas Savienībai tika pārklāta ar tās palielināšanu NVS valstīm un ASV. Nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ atsevišķās eksportētājvalstīs pieaug bažas par pārtikas kviešu resursu pietiekamību.

Milzīgais graudu piedāvājums un zemās cenas sekmēs lopbarības graudu patēriņu. Rezultātā graudu patēriņš pieaugs līdz 2046 milj.t, kas ir par 64 milj.t vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu un par 17 milj.t vairāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ.

Graudu krājumu prognoze pasaulei sezonas beigām palielināta no 488 milj.t līdz rekordaugstam rādītājam 492 milj.t. Graudu krājumi pasaulē augs ceturto sezonu pēc kārtas.

Graudu tirdzniecības apjoms pasaulē sasniegs 330 milj.t, kas ir par 6 milj.t vairāk nekā prognozēts jūlijā un par 13 milj.t atpaliek no pagājušās sezonas rekordlīmeņa.

Avots: zol