Austrālija cer iegūt rekordaugstu pākšaugu kultūru ražu

Pākšaugu kultūru raža Austrālijā 2016/17. sezonā var sasniegt rekordu, ziņo aģentūra Reuters.

Cenšoties izmantot cenu kāpumu pasaulē, lauksaimnieki paplašinājuši pākšaugu, īpaši auna zirņu un lēcu, sējumu platības. Šinī sezonā nozīmīgāko pākšaugu kultūru cena Austrālijā bija uzlekusi līdz pat 1200 Austrālijas dolāriem (AUD) par tonnu (915 ASV dolāri). Vēlāk tā samazinājās līdz 700 AUD/t, taču tā jorojām saglabājās virs ilgu gadu vidējā līmeņa (300-500 AUD/t). Cenu pieaugumu pasaulē sekmēja neraža Indijā, kas ir vadošā pākšaugu ražotāja un patērētāja pasaulē. Gada beigās, pēc tam, kad, Kanāda un Krievija palielinās šo kultūru eksportu, gaidāms tālāks cenu kritums.

Pēc Pulse Australia prognozēm, pākšaugu raža Austrālijā 2016/17. szonā sasniegs aptuveni 4 milj.t, kas ir par 2,2 milj.t vairāk nekā novākts pagājušajā gadā.

Divas trešdaļas izaudzēto auna zirņu Austrālija eksportē uz Indiju, atlikušo vienu trešdaļu piegādā, galvenokārt, Bangladešai un Pakistānai. Vietējā tirgū pārdoto auna zirņu apjoms ir pavisam niecīgs.

Pateicoties bagātajai pākšaugu ražai, Indijai izdosies nostiprināt pozīcijas pasaules spēcīgāko pākšaugu eksportētāju pieciniekā.

Avots: zol