Lanworth: kviešu raža Austrālijā var būtiski pārsniegt prognozes

Kviešu raža Austrālijā var būtiski pārsniegt publicētās prognozes un pat sasniegt rekordlīmeni, pateicoties pietiekami mitrajiem laika apstākļiem, ziņo aģentūra Reuters.

Pēc kompānijas Lanworth prognozēm, kviešu bruto raža Austrālijā var sasniegt 24,3-29,3 milj.t. Vidējais ražas vērtējums ir 27,2 milj.t.

Apstākļi ražas attīstībai veģetācijas periodā bija vairāk nekā labvēlīgi gandrīz visos graudaugu audzēšanas reģionos. Tāpēc ražība var sasniegt ļoti augstus rādītājus.

Lanworth kviešu ražas prognoze ir daudz augstāka par oficiālo, kas ir 25,4 milj.t, un būtiski pārsniedz arī pagājušā gada rezultātu - 24,2 milj.t. ASV Lauksaimniecības ministrija gaidāmo kviešu ražu Austrālijā paredz 26,5 milj.t līmenī, bet Starptautiskā Graudu padome - 27 milj.t līmenī.

Kompānija Nidera Australia uzskata, ka pat Lanworth nepietiekami augstu vērtē ražības potenciālu. "Rekordraža, 29,6 milj.t, tika novākta 2011/12. sezonā. Šobrīd grūti iedomāties, ka jaunā raža būs mazāka par 30 milj.t,"- sacīja Nidera Australia pārstāvis.

Apjomīgie nokrišņi veicina ražības pieaugumu, taču var samazināties kviešu kvalitāte, jo pārmērīgā mitruma dēļ graudi var sākt dīgt.

Līdzīga situācija šobrīd vērojama arī globālajā kviešu tirgū - lai arī piedāvājums ir bagāts, trūkst augstas kvalitātes graudu.

Apjomīgās ražas dēļ Austrālijai nepieciešams būtiski palielināt eksportu, lai izbēgtu no nevajadzīgi lielu pārejošo krājumu uzkrāšanās 2016/17. sezonas beigās. Pēc Nidera Australia prognozēm, kviešu eksports Austrālijā 2016/17. sezonā sasniegs 20 milj.t, kas ir būtiski vairāk nekā paredz ASV Lauksaimniecības ministrija (18,5 milj.t) un Starptautiskā Graudu padome (18,0 milj.t).

Pēdējā laikā eksports Austrālijā ir nedaudz atdzīvojies. Pagājušajā nedēļa reģistrētas piegādes Taizemei, Vjetnamai, Filipīnām. Treideri gaida tālākus vecās un jaunās kviešu ražas pieprasījumus no Āzijas pircēju puses.

Avots: zol