Lietuvā graudu raža šogad būs par 1,7 milj.t mazāka nekā pērn

Līdz 31. augustam Lietuvā nokulti gandrīz 60 % graudaugu un 80 % rapša sējumu, ziņo informatīvā aģentūra REGNUM, balstoties uz Lietuvas Lauksaimniecības ministrijas sniegtajiem pirmajiem datiem par šī gada graudu ražu. Pēc ministrijas prognozēm, graudaugu un pākšaugu kopraža Lietuvā 2016. gadā sasniegs 5,8 milj.t (pagājušā gada rādītājs - 6,5 milj.t). Saskaņā ar lauksaimniecības un pārtikas produktu tirgus informācijas sistēmas datiem, līdz 26. augustam Lietuvā salīdzinājumā ar analogo laika periodu pērn, rapsis nokults vairāk, bet graudaugi- krietni mazāk. Šogad augusta trīs nedēļās no vietējiem lauksaimniekiem iepirkts 471 tūkst.t graudaugu, 101 tūkst.t pākšaugu (zirņi) un 46,5 tūkst.t rapša sēklu. Graudaugu nopirkts par 37 % mazāk, rapša sēklu piecas reizes mazāk un tikai pākšaugi divas reizes vairāk nekā pagājušajā gadā. Nopirkto graudu apjomā kviešu daļa ir 86 %, no tiem 57,8 % ir "ekstra", 1. un 2. klases kvieši. Tiek norādīts, ka, lai segtu visas vietājā tirgus vajadzības nepieciešami 2,2 milj.t dažādu graudu, un tāds daudzums graudu, neskatoties pat uz ļoti nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, tomēr tiks izaudzēts.

Graudu iepirkuma cenas Lietuvā šogad ir zemākas nekā pērn, taču tās nav pašas zemākās, salīdzinot ar graudu iepirkuma cenām citās ES valstīs, un ir augstākas nekā intervences cenas. Graudu pircēji Lietuvā norāda, ka graudu kvalitāte ir ļoti dažāda: trūkst tilpummasas, ir zems krišanas skaitlis, taču gadās arī graudi, kas atbilst 1. klasei. Galvenā problēma šogad ir pārgatavojušies graudi.

Tā kā Lietuvas graudu tirgus ir ne tikai daļina no ES tirgus, bet arī no pasaules tirgus, tas nevar nereaģēt uz cenu izmaiņas tendencēm kopējā tirgū, pirmkārt, jau tāpēc, ka aptuveni trešdaļa ražas tiek eksportēta. Visās valstīs, īpaši valstīs, kas eksportē lielus graudu apjomus, ja ir bagātas ražas vai ir zudumi hidrometeoroloģisko parādību dēļ,  cenu svārstības graudu tirgū ir neizbēgamas.

Kā liecina prognozes, graudu raža pasaulē 2016. gadā sasniegs 2,026 miljrd.t, kas ir par 1,23 % mazāk nekā pagājušajā gadā, tomēr tā joprojām uzskatāma par ļoti lielu, tāpēc graudu iepirkumu cenas šogad ir zemākas ne tikai Lietuvā, bet arī citās ES valstīs.

Avots: grainboard