Olam International: graudu cenas pasaulē nākamajos sešos mēnešos saglabāsies zemas

Olam International Ltd, viens no vadošajiem pārtikas treideriem pasaulē, prognozē, ka, saistībā ar globālo bagātīgo piedāvājumu un pieprasījuma samazināšanos Ķīnā, arī nākamajā gadā graudu cenas pasaulē saglabāsies zemā līmenī, ziņo aģentūra Bloomberg.

"Nākamajos sešos mēnešos cenas paliks zemas,"- sacīja Olam International Ltd ģenerāldirektors S. Vergeze. "Situācija graudu kompleksā šobrīd ir ļoti grūta. Cenas kviešiem samazinājušās līdz pēdējo desmit gadu zemākajam līmenim, savukārt cenas kukurūzai atrodas līmenī, kas pēdējo reizi redzēts pasaules finanšu krīzes laikā, jo lauksaimnieki vadošajos audzēšanas reģionos, tai skaitā ASV un Krievijā, iegūs labas ražas."

Zemās graudu cenas ir izdevīgas patērētājiem un pārstrādātājkompānijām, tādām kā Nestle SA un Kellogg Co, taču kaitē lauksaimniekiem un kompānijām, kas ir agrobiznesā, tai skaitā pasaulē lielākajai traktoru un kombainu ražotājkompānijai Deere&Co.

Tomēr S. Vergeze neuzskata, ka saistībā ar lielajiem krājumiem un bagāto graudu ražu graudu cenas pasaulē būs ilgstošā periodā. "Tā ir cikliska, nevis strukturāla parādība,"- sacīja viņš.

Avots: zol