Bayer pārņems Monsanto, radot pasaules mēroga līderi

ASV ģenētiski modificētu sēklu gigants Monsanto pieņēmis Vācijas Bayer izteikto pārņemšanas piedāvājumu. Cena - 128 ASV dolāri par akciju, ziņo BBC.

Tas nozīmē, ka tiks radīta pasaulē lielākā sēklu un pesticīdu kompānija, kuras vērtība būs 66 miljardi ASV dolāru.

Apvienojot Bayer un Monsanto, veidosies tirgus līderis gan ASV, gan Eiropā, gan Āzijā.

Latvijas Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs, komentējot šo darījumu, biznesa portālam db.lv norādīja: «Tie ir normāli brīvā tirgus procesi un apvienošanās bieži novērojama ne tikai šāda līmeņa un nozares uzņēmumu starpā. Ja skatāmies pasaules tendences, tad situācija visā pasaule tiek vērsta uz uzņēmumu pozīciju nostiprināšanu un lielu monopolu veidošanu, kas aptver pēc iespējas plašāku jautājumu un piedāvājuma loku. Tā kā Monsanto vairāk ir vērsts uz ģenētiski modificēto sēklu un pesticīdu tirgu, savukārt Bayer ne tikai nodrošina lielāko zāļu ražošanas tirgu, bet arī nodarbojas ar lauksaimniecības produktu ražošanu un izplatību - mēs ceram, ka, pārņemot Monsanto, iespējams, vairāk uzmanības un plašāk tiks skatīts jautājums par ķimikāliju, pesticīdu un ģenētiski modificēto organismu ietekmi uz cilvēku veselību un vidi, kā arī būs vairāk inovatīvu risinājumu, būs vairāk finansējuma, lai veiktu nopietnus pētījumus.»

«Tā kā lielākā daļa novadu ir pasludinājuši sevi par ĢMO brīvu teritoriju un VAAD dati liecina, ka neviena persona nav reģistrēta kā ĢMO augu audzētājs, tad šajā aspektā lauksaimniekus tas neskars kā sēklas pircējus un audzētājus, bet, no citiem aspektiem raugoties, cenu izmaiņas un ietekmi nākotnē mēs tagad nevaram prognozēt, varam izteikt bažas, ka pēc šādas apvienošanās uzņēmums varētu izmantot savu vadošo stāvokli tirgū. Tomēr faktisko apvienošanās ietekmi redzēsim vēlāk, turklāt pārņemšana ir sākuma procesā, un tiks veikta pārbaude un uzraudzība, lai pārņemot tiktu ievēroti konkurences pamatprincipi.»

Avots: www.db.lv