FAS USDA palielina graudu eksporta prognozi Krievijai līdz 38 milj.t

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienests (FAS USDA) apstirprinājis iepriekš publicēto graudu ražas prognozi Krievijai pašreizējai sezonai - 114,5 milj.t, norādot, ka tas ir rekordaugsts līmenis.

Kviešu bruto ražas vērtējums arī atstāts bez izmaiņām - 72 milj.t, un tas arī ir rekordaugsts rādītājs. Miežu ražas prognoze palielināta no 17,7 milj.t līdz 18 milj.t. Kukurūzas ražas prognoze samazināta par 0,5 milj.t līdz 13 milj.t.

Graudu eksporta prognoze Krievijai 2016/17. sezonai palielināta no 37 milj.t līdz rekordaugstam rādītājam - 38 milj.t. Kviešu eksports sasniegs 29 milj.t, miežu - 4 milj.t, kukurūzas - 4 milj.t.

Neskatoties uz bagāto ražu, graudu eksports sezonas pirmajos trīs mēnešos atpaliek no pagājušās sezonas rādītājiem. Eksperti to skaidro ar kviešu piegādes grūtībām Ēģiptei, kas uz laiku bija aizliegusi ievest kviešus, kuros atrodamas melno graudu pēdas. Pēc tam, kad Ēģipte šo ierobežojumu atcēla un atkal ļāva importēt kviešus, kuros melno graudu līmenis sasniedz 0,05%, kas atbilst starptautiski pieņemtajai normai, piegādes aktivizējās, un gaidāms, ka līdz sezonas beigām kviešu eksports no Krievijas uz Ēģipti pārsniegs iepriekšējās sezonas rezultātu.

Krievijas Lauksaimniecības ministrija paredz, ka graudu eksports šosezon valstī sasniegs var pat pārsniegs 40 milj.t. FAS USDA dod daudz piesardzīgāku prognozi. Lai arī piegādes uz Ēģipti atjaunotas un kviešu eksportam noteikta muitas nulles nodeva līdz 2018. gada jūlijam, kviešu eksportu negatīvi ietekmē pasaules un vietējo cenu attiecība, kā arī rubļa kurss attiecībā pret ASV dolāru.   

Avots: zol