Krievijā eksperti samazina graudu eksporta prognozes

Kompānija "Sovecon", ņemot vērā graudaugu piegāžu dinamiku, pirmo reizi kopš sezonas sākuma samazinājusi graudu eksporta prognozi valstij. Eksperti uzskata, ka piegāžu apjomu ietekmē rubļa kursa nostiprināšanās un zemās kviešu cenas pasaulē, kas nokritušās līdz pēdējo trīs gadu minimālajam līmenim.

"Sovecon" analītiķi samazinājuši graudu eksporta prognozi Krievijai pašreizējai sezonai no 40,7 milj.t līdz 40,2 milj.t, teikts kompānijas apskatā. Kompānijas direktors Andrejs Sizovs norāda, ka prognoze samazināta pirmo reizi šinī sezonā. Kviešu eksporta plānotais apjoms samazināts no 30,4 milj.t līdz 30 milj.t, miežu - no 4 milj.t līdz 3,9 milj.t. Šādam vērtējumam piekrīt Krievijas Graudu savienība. Kompānijas "Prozerno" ģenerāldirektors Vladimirs Petričenko prognozē graudu eksportu šinī sezonā 42,6 milj.t līmenī (tai skaitā kviešu - 31,5 milj.t, miežu - 4,7 milj.t). Jāpiebilst, ka "Prozerno" šinī sezonā eksporta vērtējumus vēl nav mazinājusi.

"Sovecon" prognozes korekciju skaidro ar lēnākiem, nekā gaidīts, eksporta tempiem sezonas sākumā. "Parasti sezonas pirmajā pusē Krievija eksportē 60 % un vairāk no visa gada apjoma. Šosezon eksporta daļa pirmajā pusē, visticamāk, būs mazāka". Kopumā sezonas pirmajos trīs mēnešos izvesti 9,8 milj.t graudu, kas ir par 2 % mazāk nekā iepriekšējā gadā, teikts apskatā. V. Petričenko pieļauj, ka šī sezona atšķirsies ar to, ka rekordražas un eksporta potenciāla dēļ tirdzniecības procesi būs aktīvi visas sezonas garumā, ne tikai tās sākumā. Krievijas Graudu savienības prezidents Arkādijs Zločevskis uzskata, ka eksportu negatīvi ietekmē zemās graudu cenas pasaulē un rubļa kursa nostiprināšanās. Pēc viņa rīcībā esošajiem datiem, kviešu vidējā cena trīs gados samazinājusies vairāk kā divas reizes - no 320 $ līdz 150 $ par tonnu. Turklāt eksportētājiem turpina pieaugt loģistikas izmaksas, piebilda A. Zločevskis. Krievijas Lauksaimniecības ministrija paredz graudu eksportu šosezon valstī līdz 40 milj.t, tai skaitā kviešu līdz 30 milj.t.

Septembra beigās Krievijas valdība, atsaucoties uz tirgus dalībnieku lūgumu, noteica nulles muitas nodevu kviešu eksportam, kas būs spēkā līdz 2018. gada jūlijam. Oktobrī vice premjers Arkādijs Dvorkovičs paziņoja, ka valdība neplāno nodevu atjaunot, izņemot, ja rastos fors mažor situācija. Lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs kā iemeslu nodevas otreizējai ieviešanai minēja dolāra strauju nostiprināšanos līdz 80-100 rubļiem un  neražu līdz 40 milj.t.

Septembrī mainījies Krievijas kviešu lielāko importētāju trijnieks, norādīts "Sovecon" apskatā. Pirmo reizi daudzu gadu laikā no tā pazudusi Turcija, atkāpjoties uz ceturto vietu ar 219 tūkst.t lielu iepirkto apjomu. Tas skaidrojams ar to, ka Turcijai pašai izaugusi bagāta raža, uzskata Krievijas Graudu savienības eksperti, norādot, ka sezonas otrajā pusē, kad raža būs pārstrādāta, Turcija aktivizēs kviešu piegādes no Krievijas.

Septembrī par līderi Krievijas kviešu importēšanā kļuvusi Ēģipte, kas iepirkusi 559 tūkst.t. Otro vietu ieņēmusi Bangladeša - ar 472 tūkst.t. Trešajā vietā ierindojies Krievijai ļoti rets pircējs - Maroka, ar 243 tūkst.t. Lauksaimniecības ministrijā šos datus uzskata par korektiem. Kompānijas "Prozerno" dati ir atšķirīgi: Ēģipte iepirkusi 565,9 tūkst.t Krievijas kviešu, Bangladeša - 471,9 tūkst.t, Turcija - 263,9 tūkst.t, Maroka - 258,7 tūkst.t. Marokas iepirkuma apjomu Vladimirs Petričenko sauc par "nebijušu rezultātu". Tradicionāli Maroka importē kviešus no Francijas, taču, ņemot vērā, ka šogad raža valstī samazinājusies līdz zemākajam līmenim kopš 70-iem gadiem, Maroka šosezon aktīvi pirks kviešus arī no citiem piegādātājiem, tai skaitā no Krievijas, teikts "Sovecon" apskatā. Kopš sezonas sākuma Maroka palielinājusi kviešu iepirkumu no Krievijas par 3,6 reizēm, līdz 423 tūkst.t.

Pēc Krievijas Lauksaimniecības ministrijas datiem, graudaugu raža Krievijā šogad sasniegs 116 milj.t, kas ir rekordaugsts rādītājs. Salīdzinot ar pagājušo gadu, pieaugums būs par 11,2 milj.t.

Avots: zol