Lauksaimnieki: sējumi šoruden attīstījušies sliktāk; uz augstu graudu ražu nevar cerēt

Latvijā ziemāju sējumi kopumā šoruden ir attīstījušies sliktāk nekā pērn, līdz ar to uz augstu ražu nākamgad nevar cerēt, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieku pārstāvji.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis teica, ka daudzviet Latvijā šogad sējumi iesēti nedaudz vēlāk nekā citus gadus un, tā kā oktobris bijis vēss, sējumi nav tik labi attīstījušies kā iepriekšējos divos gados, kad rudenī bija ļoti labi laika apstākļi. Sevišķi Zemgalē, kur ir smagnējāka augsne, sējumi sāka dīgt tikai septembra beigās, kad iestājās mitrāki laika apstākļi. Taču oktobrī veģetācija kļuva lēnāka vēso laika apstākļu dēļ. "Sējumi sadīga, bet dikti lēni un arī ārpus Zemgales laukos neizskatās diez ko labi," sacīja Balodis, piebilstot, ka vēso laika apstākļu dēļ oktobrī sējumi nepaspēja pietiekami labi sagatavoties ziemai.

Balodis teica, ka patlaban graudaugu veģetācija vēl nav pilnībā noslēgusies, bet vēso laika apstākļu dēļ norit ļoti lēni. Lai arī graudaugu sakņu sistēma attīstās, lauki vairs būtiski nesazaļos. Līdz ar to maksimālā raža pērn netiks sasniegta. "Ja gribam ļoti augstu ražu, tad rudenī sējumiem arī jābūt smukiem, jāsacero, pietiekami jāattīstās, bet šogad tie nav pietiekami attīstīti. (..) Ir mazliet sliktāks rudens nekā citus gadus," viņš atzina.

Balodis arī pastāstīja, ka pagaidām nevar pateikt, vai kādas graudaugu kultūras nākamgad pavasarī būs jāpārsēj - to varēs pateikt aprīļa sākumā, kad ziema būs noslēgusies.

Arī biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš sacīja, ka nākamgad Latvijā nebūs augstas ražas. Piemēram, Zemgales reģionā kopš augusta otrās dekādes apmēram mēneša garumā nebija nokrišņu, zeme bija sausa, līdz ar to graudaugi slikti dīga. "Ja mēs prognozējam ražību, raugoties uz šādiem sējumiem, jāsaka, ka mēs nevaram plānot augstas ražas," atzina "Zemnieku saeimas" vadītājs.

Jau ziņots, ka saskaņā ar LLKC speciālistu septembrī veikto graudaugu ražas apsekojumu ziemāju sēja šogad Vidzemē un Latgalē aizkavējās un daudzi saimnieki septembra izskaņā tos vēl sēja. Arī Kurzemē un Zemgalē daži lauki septembra beigās vēl tika sēti, un sausuma dēļ iesētie graudi tobrīd nedīga.

Avots: www.delfi.lv