Indijā kviešu raža būs mazāka nekā prognozēts iepriekš

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) eksperti samazinājuši kviešu bruto ražas prognozi Indijai pašreizējai sezonai (aprīlis - marts) līdz 87 milj.t.

Prognoze samazināta vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, piedāvājums vietējā tirgū saglabāsies ierobežots, bet cenas - augstas, neskatoties uz importa perspektīvu uzlabošanos pēc importa muitas nodevas samazināšanas. Otrkārt, šobrīd privātie vairumpircēji ļoti aktīvi pērk kviešus no valsts fonda. Kopš aprīļa līdz septembrim nopirktas ir 2,31 milj.t kviešu, kas par piecām reizēm pārsniedz pagājušā gada analogā laika perioda rādītāju. Tradicionāli šādi pirkumi no valsts fonda aktivizējas sākot ar oktobri, pēc tam, kad beigusies jaunās ražas ieplūšana tirgū.

FAS USDA publicētais vērtējums ir daudz zemāks par oficiālo, kas ir 93,5 milj.t. Savukārt eksperti un tirgus dalībnieki ražu vērtē 82-88 milj.t līmenī. Pagājušajā sezonā kviešu raža Indijā sasniedza 86,53 milj.t.

Kviešu vietējā patēriņa prognoze, pēc FAS USDA prognozēm, samazināsies līdz 89,6 milj.t, taču, salīdzinot ar pagājušo sezonu, tas pieaugs par 6 %.

Kviešu imports Indijā sasniegs 3 milj.t, kas ir tikpat, cik prognozēts iepriekš. Importētāji jau ir noslēguši līgumus par 2 milj.t kviešu importēšanu ar piegādi līdz 2017. gada februāra vidum. Pagājušajā sezonā Indija importēja 0,3 milj.t kviešu.

Avots: zol