Austrālijā lietus un sals apdraud kviešu eksportu

Lietus un sals Austrālijas kviešu audzēšanas rajonos apdraud šīs kultūras plānoto eksportu uz Indiju un Indonēziju tuvākajos mēnešos.

Austrālijas eksportētāji, gaidot rekordražu 30 milj.t līmenī,  noslēguši apjomīgus līgumus par kviešu piegādi novembrī - decembrī. Taču lietavu dēļ kviešu ražas kulšana Austrālijas vadošajā šīs kultūras audzēšanas štatā Rietumaustrālijā atpaliek no grafika jau par trim nedēļām. Turklāt, pēc kompānijas CBH datiem, vairāk kā 15 % ražas šajā štatā ir gājuši bojā no saliem.

Indonēzija ir Austrālijas kviešu lielākais pircējs. Indija, kas 2 sezonas pēc kārtas cieš no nelabvēlīgiem laika apstākļiem, ļoti cer uz piegādēm no Austrālijas.

Oficiāli dati vēsta, ka Austrālija sezonu septembrī noslēdza ar 5-7 milj.t lieliem kviešu krājumiem, taču eksperti un treideri uzskata, ka pašreizējā situācija ar kviešu piedāvājumu ir diezgan saspringta. Starpība starp vecās un jaunās kviešu ražas cenu ir 30 $/t. Vecās ražas kvieši ar piegādi Melburnā šobrīd maksā 260 $/t.

Tikmēr treideri, kas noslēguši līgumus par kviešu piegādēm novembrī - decembrī saglabā optimismu un uzskata, ka kavēšanās var skart tikai atsevišķus kuģus.

Avots: zol