Graudaugu raža pasaulē 2016. gadā pieaugs par 1,5 % - FAO

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) palielinājusi graudaugu ražas prognozi pasaulei 2016. gadam līdz 2571 milj.t, kas ir par 1,5 % vairāk salīdzinājumā ar 2015. gadu, ziņo FAO preses dienests.

Kviešu raža pasaulē pieaugs līdz 746,7 milj.t, kas ir par 4,3 milj.t vairāk nekā lēsts oktobrī.

Kviešu raža Krievijā, pēc FAO prognozēm, sasniegs rekordu. Pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, uzlabojušās kviešu ražas perspektīvas Kazahstānā.

"Kviešu un miežu ražu pieaugumi vairāk nekā kompensēs gaidāmo kukurūzas ražas samazināšanos pasaulē par 4,8 milj.t. Kukurūzas raža saruks Brazīlijā, Ķīnā, Eiropas Savienībā un ASV. Rīsu ražas prognoze pasaulei atstāta praktiski bez izmaiņām,"- ziņo organizācija.

Ziemeļu puslodes valstīs šobrīd norit ziemas kviešu sēja. Pašreizējās prognozes liecina, ka lauksaimnieki ASV, gaidot cenu samazināšanos un eksporta kritumu dolāra nostiprināšanās rezultātā, samazinās minētās kultūras sējumu platības. Savukārt Krievijā un Ukrainā sējas šobrīd norit straujāk nekā pērn.

Dienvidu puslodes valstīs patreiz notiek nākamā gada ražas vasarāju sēja. Laika apstākļi augu attīstībai kopumā ir labvēlīgi. Argentīnā tiek prognozēts kukurūzas sējumu platību pieaugums par 6 % salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

FAO norāda, ka graudaugu patēriņš pasaulē 2016/17. sezonā tagad tiek prognozēts 2562 milj.t līmenī, kas ir nedaudz vairāk nekā lēsts oktobrī un par 1,7 % pārsniedz pagājušās sezonas rādītāju.

Graudu krājumi pasaulē 2016/17. sezonas beigās, pēc FAO aprēķiniem, palielināsies līdz 662 milj.t, pateicoties krājumu pieaugumiem Ķīnā, Brazīlijā un Krievijā. Lopbarības graudu krājumi pasaulē saruks par 1,7 %, jo samazināsies to līmenis Ķīnā, Brazīlijā un Dienvidāfrikā. Rīsu krājumi pasaulē samazināsies nebūtiski, sasniedzot 169,8 milj.t.

Avots: proagro