Palielinātā kviešu eksporta prognoze Austrālijai ietekmēs cenas pasaules tirgū

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienests (FAS USDA) par 2,5 milj.t līdz 23 milj.t palielinājis kviešu eksporta prognozi Austrālijai pašreizējai sezonai. Kviešu raža Austrālijā, pēc FAS USDA datiem, salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu pieaugs par 35 % līdz 33 milj.t, kas ir rekordaugsts rādītājs. Atgādināsim, ka nesen Austrālijas lauksaimniecības resursu un ekonomikas birojs (ABARE) palielināja savu kviešu ražas prognozi valstij no 28,1 milj.t līdz 32,64 milj.t. Turklāt, kā liecina aģentūras dati, jaunās ražas kvalitāte būs augsta.

Kviešu rekordraža gaidāma arī Argentīnā. Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) prognozēm, tā sasniegs 14,4 milj.t, kas ir par 27 % vairāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu. Kviešu eksports Argentīnā sasniegs 8,2 milj.t, nevis 8 milj.t, kā prognozēts iepriekš.

Kviešu bruto ražas vērtējums palielināts arī Kanādai, neskatoties uz sējumu platību samazināšanu un uzsnigušo sniegu Albertas un Saskačevanas provincēs, kas apgūtināja ražas novākšanu. Pēc Statistics Canada datiem, šīs kultūras raža Kanādā šosezon sasniegs 31,7 milj.t (šādu pašu vērtējumu sniedz arī FAS USDA), kas ir par 15 % vairāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu un ir augstākais rezultāts kopš 2013. gada. Iepriekšējais Statistics Canada kviešu ražas vērtējums valstij atradās 30,5 milj.t līmenī. Kviešu eksports Kanādā šosezon, pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas prognozēm, sasniegs 21,5 milj.t.

Eksporta prognožu palielināšana vadošajām eksportētājvalstīm radīs papildus spiedienu uz cenām pasaulē, norāda analītiskā centra "Sovekon" speciālisti. "Kviešu jaunā raža no Austrālijas pasaules tirgū sāks parādīties 2017. gada sākumā. Pateicoties kvalitātei un transportēšanas priekšrocībām, tā aktīvi ieplūdīs Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīs un konkurēt ar to būs grūti,"- uzskata centra speciālisti.

Ražas pieaugums dienvidu puslodē un eksporta piedāvājuma pieaugums pasaulē var tiešām radīt zināmu konkurenci Krievijai ārējos tirgos, piekrīt Krievijas agrārā tirgus konjunktūras institūta vadošais eksperts Jevgēņijs Zaicevs. "Austrālijā un Argentīnā šobrīd ir sezonas sākums un, pateicoties ražas pieaugumam un labajai kvalitātei, šīs valstis aktīvi piedāvās savus kviešu. Tas var radīt zināmu konkurenci un nedaudz samazināt kviešu cenu līmeni pasaules tirgū,"- norādīja J.Zaicevs. Viņš piebilda, ka salīdzinājumā ar pagājušo sezonu kviešu raža Austrālijā pieaugs par 8,5 milj.t līdz 33 milj.t. "Tas ir nopietns lēciens, un dabiski, ka tas radīs spiedienu Austrālijas vietējā tirgū. Samazinoties vietējām cenām attiecībā pret pasaules cenām, Austrālija var aktīvi ar savu piedāvājumu iziet aizrobežu tirgos,"- pārliecināts eksperts. Tai pat laikā, pēc viņa teiktā, būtisku cenu kritumu - līdz sezonas sākuma līmenim, nav vērts gaidīt.

Saistībā ar piedāvājuma pieaugumu dienvidu puslodes valstīs, daudzi importētāji var mainīt savu orientāciju. "Dienvidaustrumāzijas importētājvalstis, visticamāk, pārorientēsies uz Austrālijas kviešiem. Līdzīgi var rīkoties arī daļa Ziemeļāfrikas valstu,"- prognozēja J. Zaicevs.

Avots: idk