Krievija un ES valstis 2017/18. sezonā cīnīsies par līdera pozīcijām kviešu eksportā

Krievija un Eiropas Savienība ir gatavas nopietnai konkurencei par pasaules līdera pozīciju kviešu eksporta jomā jaunajā 2017/18. sezonā, uzskata analītiķi.

Graudu importētājiem, īpaši Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīs, tāda veida konkurence savienojumā ar apjomīgo piedāvājumu no Austrālijas var nozīmēt cenu samazināšanos.

"Ja laika apstākļi būs normāli, kviešu cenas pasaulē vasaras beigās kritīsies. Taču mums raža ir jāizaudzē,"- sacīja Čikāgas AgResource&Co prezidents Dens Basse.

"Lielākā problēma kviešiem ir statiskā tirdzniecība pasaulē un pastāvīgā cīņa par pasaules tirgus daļām".

2016/17. sezonā par pasaules līdera godu konkurēja Krievija, kas 2016. gadā ieguva kviešu rekordražu, un ASV. Eiropas Savienībai nācās izstāties no šīm sacensībām dēļ ražas samazināšanās Francijā.

Kviešu ražas prognoze Krievijai 2017. gadam ir laba, un rekordlielie kviešu krājumi sniegs atbalstu šīs kultūras eksportam nākamajā sezonā, uzskata analītiķi.

Pēc D. Basses prognozēm, kviešu krājumi Krievijā sezonas beigās salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu palielināsies divkārši, līdz 12-13 milj.t.

"Šobrīd izskatās, ka Krievijā var atkārtoties 2016/17. sezona,"- sacīja INTL FCStone risku menedžeris Mets Ammermanis, komentējot nākamās sezonas perspektīvas.

Tikmēr Eiropas Savienībā nākamajā sezonā gaidāma kviešu ražas atgūšanās. Pēc Francijas konsaltinga aģentūras Strategie Grains prognozēm, Krievija 2017/18. sezonā var eksportēt 29,6 milj.t, bet Eiropas Savienība - 28,6 milj.t.

Krievijas aģentūra "IKAR" un "SovEkon" Krievijas eksportu 2017/18. sezonā vērtē 28 milj.t līmenī, ES valstu - 27 milj.t līmenī.

"Izskatās, ka Krievijas eksporta ģeogrāfija un piegāžu apjomi pamatā paliks tādi paši arī 2017/18. sezonā,"- pavēstīja "SovEkon" vadītājs Andrejs Sizovs.

Taču Eiropas Savienība var izspiest Krievijas kviešus no Marokas un atjaunot ciešu konkurenci ar tiem Ēģiptē, piebilda viņš. Arī Austrālija var atjaunot savas pozīcijas Klusā okeāna reģionā, pateicoties rekordražai.

Pēc Starptautiskās Graudu padomes (IGC) prognozēm, Krievija var turpināt piegādāt lielus kviešu apjomus Bangladešai un audzēt eksportu uz Turciju.

Ziemāju sēja Krievijā rudenī noritēja pēc pēdējo 7 gadu maksimālās programmas, un vājais rubļa kurss deva atbalstu ražotājiem.

Taču Krievijas valūta atguva savas pozīcijas, paceļoties līdz 57 rubļiem par ASV dolāru, līdz augstākajam līmenim kopš 2015. gada vidus, un tas var negatīvi ietekmēt eksportu, palēlinot to.

Tikmēr ASV ziemāju sēja samazinājās līdz pēdējo 100 gadu zemākajam līmenim.

Avots: idk