Aicina zemniekus pārsteidzīgi nesākt lauku mēslošanu

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) atgādina lauksaimniekiem, ka mēslošanas līdzekļu izkliede agri pavasarī uz vēl sasalušas augsnes nav ne agronomiski, ne ekonomiski pamatota.

Turklāt pa sasalušu augsni mēslošanas līdzekļus nedrīkst izkliedēt arī saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Kā aģentūru LETA informēja VAAD Agroķīmijas departamenta direktore Skaidrīte Rulle, pārāk agri ar mēslošanas līdzekļiem iestrādājot augu barības elementus, īpaši slāpekli, būs to zudumi. To apmēru ietekmēs gan laika perioda garums līdz veģetācijas sākumam, gan nokrišņu daudzums un gaisa temperatūra, kā arī mēslošanas līdzekļa veids un augu barības elementa forma.

Veģetācija ir atjaunojusies, ja diennakts vidējā temperatūra vismaz piecas dienas ir plus 5 grādi. Lauka apstākļos par veģetācijas atjaunošanos liecina ziemāju baltās saknītes.

"Pavasarī vienas diennakts laikā augsnes virskārta var būt te sasalusi, te atkususi. Lai spriestu par patieso situāciju, lauksaimniekam, ja viņa personīgajā īpašumā nav augsnes temperatūras sensora, jāvadās pēc informācijas Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā," norādīja Rulle.

Ja trūkst plašākas informācijas, tad kā papildus kritērijs jāizmanto diennakts vidējā temperatūra. Ja tā ir virs nulle grādiem, var uzskatīt, ka ir sākusies augsnes virskārtas atkušana.

Latvijā ir 33 novērojumu stacijas, kuras sniedz informāciju par augsnes virsmas faktisko temperatūru, aramkārtas temperatūru, temperatūra zem dabiskās veģetācijas, kā arī augsnes virsmas stāvokli.

Avots: www.la.lv