Eiropas Savienībā rapša deficīts turpina palielināties

Rapša piedāvājums Eiropas tirgū joprojām saglabājas ļoti ierobežots, un tas, pēc Vācijas analītiskās kompānijas Oil Word prognozēm, sniegs atbalstu šīs kultūras cenām Eiropas Savienībā arī turpmāk.

Oficiālie dati vēsta, ka 2016. gada decembra beigās rapša krājumi Eiropas Savienībā samazinājās par 1,7 milj.t. Kā iemesls tam tiek minēti šīs kultūras ātrie pārstrādes tempi, to importa samazināšanās 2016. gada otrajā pusē un ražas apjoma samazināšanās ES blokā līdz pēdējo četru gadu minimumam - 20,2 milj.t. Pēc ekspertu prognozēm, rapša krājumi šī gada janvārī - jūnijā saruks līdz 9,7 milj.t, kas no 2016. gada analoga laika perioda rezultāta atpaliks par 1,7 milj.t.

Turklāt tiek norādīts, ka kopš šī gada sākuma Eiropas Savienībā aktivizējies rapša imports, galvenokārt no Austrālijas. Tai pat laikā eksperti norāda, ka turpmāk produkcijas iepirkuma tempi var samazināties. Šī gada otrajā pusē ES valstis var importēt 2,41 milj.t rapša salīdzinājumā ar 1,85 milj.t pagājušā gada attiecīgajā laika periodā.

Avots: zol