FAS USDA: kviešu imports Meksikā pieaugs trešo sezonu pēc kārtas

Nākamajā sezonā kviešu raža Meksikā samazināsies līdz vidējam līmenim, bet imports nedaudz pieaugs, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) speciālisti.

Kviešu bruto raža saruks līdz 3,65 milj.t sējumu platību samazināšanās un laika apstākļu pasliktināšanās dēļ. 2016/17. sezonā Meksikā iegūta laba šīs kultūras raža - 3,884 milj.t.

Ekonomikas attīstības tempu palēlināšanās un ražas samazināšanās ierobežos kviešu patēriņa pieauguma tempus. Vietējais šīs kultūras patēriņš, pēc FAS USDA ekspertu prognozēm, palielināsies tikai par 50 tūkst.t līdz 7,3 milj.t.

Arī importa pieaugums būs nenozīmīgs, par 0,05 milj.t līdz 4,95 milj.t. Būtisku daļu Meksikas kviešu ražā veido cietie kvieši, tāpēc graudu pārstrādātāji var palielināt mīksto kviešu importu. Kviešu imports Meksikā pieaugs trešo sezonu pēc kārtas.

Meksikas importētāji galveno vērību velta graudu kvalitātei un cenai. Šī iemesla dēļ graudu pārstrādātāji un daži lopbarības ražotāji pēdējos divus gadus iepērk kviešus valstīs, kas nav Meksikai tradicionālie kviešu piegādātāji: Krievijā, Ukrainā un Francijā. Šo valstu kviešiem ir optimāla kvalitātes un cenas attiecība. Tomēr daži graudu pārstrādātāji ir vīlušies netradicionālo piegādātāju kviešu kvalitātē. Un viņi var atgriezties pie ASV kviešu importēšanas, kuriem ir augsta kvalitāte un arī loģistikas priekšrocības. Ņemot vērā šos apstākļus, kviešu imports no ASV nākamajā sezonā var pieaugt līdz 3,65 milj.t.

Kviešu eksports Meksikā var samazināties par 0,25 milj.t līdz 1,25 milj.t ražas samazināšanās un patēriņa nelielā pieauguma dēļ. Meksikas cieto kviešu lielākie pircēji pēdējos gados ir Alžīrija, Itālija un Turcija.

Avots: zol