Latvijā šogad varētu būt izsaluši līdz 5 % ziemāju platības, lēš 'Zemnieku saeima'

No kopējām graudaugu ziemāju platībām šoziem Latvijā varētu būt izsaluši 3-5 % sējumu, kas ir ļoti neliels daudzums, teica biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Pēc viņa teiktā, atsevišķās saimniecībās varētu būt izsaluši līdz 10 % sējumu, taču kopumā graudaugu situācija Latvijā vērtējama kā laba.

Lazdiņš piebilda, ka sējumi ziemu aizvadījuši labāk nekā liecināja sākotnējās prognozes. "Pārziemojuši pat tādi sējumi, kuriem teorētiski nevajadzēja pārziemot. Tas liecina, ka klimata pārmaiņas notiek arī Latvijā. Ja kādreiz likās, ka attiecīgu laikapstākļu gadījumā jau ziemā var izdarīt skaidrus secinājumus, tad šobrīd redzam, ka situācija ir cita. Mēs esam ļoti priecīgi," teica biedrības valdes priekšsēdētājs.

Viņš piebilda, ka graudkopji ir optimisma pilni strādāt un cer uz labvēlīgiem laikapstākļiem atlikušajā pavasarī, kas kompensēs nelabvēlīgos laikapstākļus sējas laikā rudenī. Tomēr nevar izslēgt iespēju, ka rudens varētu būt tāds pat kā pērn, kad sausuma dēļ sējumi neattīstījās, kā cerēts, bet ražas novākšanas laikā bija lietavas.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) novērojumiem līdz šim graudaugi attīstījušies samērā labi. LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis aizvadītās nedēļas beigās teica, ka pārziemojušajiem ziemājiem mērenās temperatūras ir nākušas par labu un turpina cerot graudaugi, kas nesaceroja rudenī. Arī mitrums uz laukiem ir normas robežās un gaisa temperatūra līdz šim bijusi pieņemama.

Tāpat ziņots, ka saskaņā ar lauksaimnieku prognozēm aprīļa pirmajā dekādē, graudaugi šogad kopumā pārziemojuši samērā labi un ar vasarājiem būs jāpārsēj ne vairāk kā 10 % ziemāju sējumu platību.

Avots: www.delfi.lv