FAS USDA prognozē krasu kviešu un miežu ražu samazināšanos Austrālijā

Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) prognozēm kviešu raža Austrālijā nākamajā sezonā salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu samazināsies par 31 % līdz 24 milj.t. Miežu raža saruks par 37 % līdz 8,5 milj.t. 2016/17. sezonā (decembris - novembris) kviešu raža Austrālijā sasniedza 35 milj.t, miežu - 13,4 milj.t.

Kviešu un miežu ražība būs zemāka nekā pašreizējā sezonā, jo laika apstākļi būs mazāk labvēlīgi nekā gadu atpakaļ. Zemo cenu dēļ pasaules tirgū Austrālijas lauksaimnieki samazinās kviešu sējumu platības no 12,9 milj.ha līdz 12,8 milj.ha, miežu - no 4 milj.ha līdz 3,5 milj.ha. Graudaugu sēja 2017. gada ražai noritēs aprīlī - jūnijā.

Kviešu eksporta potenciāls Austrālijā nākamajā sezonā salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu samazināsies par 20 % līdz 18 milj.t. Miežu eksports saruks par 35 % līdz 5,5 milj.t. Eksporta rādītāji pasliktināsies saistībā ar ražas samazināšanos, ar Austrālijas dolāra zemā kursa saglabāšanos un, iespējams, ar loģistikas problēmām, kas paliks neatrisinātas.

Nozīmīgākais austrāliešu kviešu eksporta virziens ir Āzija. 2016. gadā lielākie Austrālijas kviešu importētāji bija Indonēzija (3,5 milj.t), Vjetnama (1,5 milj.t) un Ķīna (1,5 milj.t).

Austrālija ir viena no vadošajām miežu eksportētājvalstīm pasaulē. Tās alus miežu daļa pasaules tirgū ir 30 %, lopbarības miežu - 20 %.  Austrālijas miežu lielākais pircējs pēdējos gados ir Ķīna, lai arī piegāžu apjoms gadu no gada ir atšķirīgs. Nākamajā sezonā pieprasījums pēc austrāliešu alus miežiem Ķīnā saglabāsies stabils. Lopbarības miežu eksports uz Ķīnu būs atkarīgs no to konkurētspējas salīdzinājumā ar ķīniešu kukurūzu.

Avots: zol