Argentīnā 2017/18. sezonā pieaugs kviešu un kukurūzas eksports – FAS USDA

Nākamajā sezonā, kas Argentīnā sāksies decembrī, Argentīna palielinās kviešu un kukurūzas eksportu, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) speciālisti.

Kviešu sējumu platības (sēja sāksies maijā) sasniegs augstāko rādītāju kopš 2008/09. sezonas - 5,2 milj.ha (pašreizējās sezonas rādītājs - 4,7 milj.ha). Taču ražība nebūs tik augsta kā pagājušajā gadā, kad laika apstākļi bija labvēlīgi kviešu sējumu attīstībai. Līdz ar to kviešu bruto raža pieaugs tikai līdz 16,65 (16) milj.t.

Kviešu vietējais patēriņš palielināsies nedaudz, no 5,9 milj.t līdz 6 milj.t, jo pieaugs kviešu izlietojums sēklai. Pārtikā un lopbarībā kviešu patēriņš saglabāsies stabils.

Kviešu eksporta potenciāls palielināsies līdz 10,5 (10,2) milj.t, līdz augstākajam līmenim kopš 2011/12. sezonas. Pēc kviešu eksporta ierobežojumu atcelšanas 2015. gada decembrī., Argentīna atkal ir kļuvusi par vienu no galvenajiem spēlētājiem pasaules kviešu tirgū.

Lauvas tiesa argentīniešu kviešu un kviešu miltu eksportā pieder Brazīlijai. Katru gadu Argentīna piegādā Brazīlijai 5-6 milj.t kviešu un miltu. Pēc tam, kad Argentīna sasniedza jaunu līmeni kviešu ražošanā un eksportā, būtiski pieauga importētājvalstu skaits. 2016. gadā par lielākajiem argentīniešu kviešu pircējiem, neskaitot Brazīliju, kļuva arī Vjetnama, Taizeme un Bangladeša.

Kukurūzas raža Argentīnā 2017/18. sezonā (2018. gada marts - 2019. gada februāris) var pieaugt līdz 39 milj.t, kas ir rekordaugsts rādītājs, neskatoties uz ražības kritumu. Šosezon šīs kultūras raža Argentīnā sasniegs 38,5 milj.t.

Kukurūzas patēriņš palielināsies līdz 11,2 (10,7) milj.t, jo gaidāmais ekonomikas kāpums stimulēs lopkopības attīstību.

Pieprasījums pēc kukurūzas no biodegvielas ražotāju puses saglabāsies stabils. Šobrīd Argentīnā darbojas pieci uzņēmumi, kas ražo bioetanolu. Gadā šie uzņēmumi kopā patērē 1,2 milj.t kukurūzas.

Kukurūzas nozīmīgākie eksporta virzieni ir Tuvie Austrumi, Dienvidaustrumāzija un Āfrika.

Avots: zol