Brīdina par augļudārzu apsalšanu; sējumi varētu izturēt

Apsekojot laukus pirms sinoptiķu prognozētā sala, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) agronomi secina, - pagaidām sējumi izskatās labi un ir cerība, ka salu tie spēs pārlaist samērā veiksmīgi.

Tomēr lielākās problēmas gaidāmais aukstums varētu nodarīt augļudārziem, kas varētu izsalt. Tādēļ augļkopji cer, ka turpmāko divu dienu laikā Latvijā būs nokrišņi, kas augus varētu pasargāt no sala. Sala postošo ietekmi varētu mazināt arī tas, ka vēsais laiks augļu kokiem nav ļāvis sākt intensīvu ziedēšanu.

LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis sacīja, ka pagaidām nekādu riskus nesaskata ziemas labības laukos, jo labība tajos ir spēcīga un tumši zaļa, kas liecina, ka augs ir labi barots. Savukārt ziemas rapsis, vismaz Zemgalē, jau ir gatavs ziedēt. Labi, ka vēsais laiks šo procesu ir piebremzējis un masveida ziedēšana varētu sākties jaunnedēļ. Tādēļ, ja naktīs tiešām būs tik auksti,kā solīts, apsals vien daži ziedi.

Prognozētais sals draudus nerada arī tādiem savlaicīgi iesētiem vasarājiem kā pupas un zirņi. Problēmas var rasties ar vasaras miežiem, kas ir jutīgāka kultūra, - augs var apsalt jau pie -2 grādiem. Agronomi gan mierina, ka mieži jau ir labi iesakņojušies, tādēļ apsalt varētu lapas, kuras pēc tam izdzīs no jauna.

"Gulbenē saimniekus bažīgus dara vasaras rapsis, kurš spēj izturēt līdz -4 grādu zemu temperatūru. Ja tā slīdēs zemāk, tad jau iznākums var būt dažāds," sacīja Balodis.

Viņš arī informēja, ka kopumā vasarāju sēja Latvija ir pabeigta, iespējams atsevišķās vietās pašlaik vēl tiek piesētas lauku slapjās vietas. Savukārt kukurūzas sēja vēl tikai sākas, jo šim augam nepieciešams daudz lielāks siltums, nekā bijis līdz šim.

Jau vēstīts, ka pirmdien līdz dienas vidum jau daudzviet Vidzemē un vietām Kurzemē snidzis sniegs, dažviet stipri, arī Cēsis skārusi pamatīga snigšana, gaisa temperatūra tās laikā pazeminājusies līdz 0..+1 grādam, liecina meteoroloģiskā informācija.

Tuvākajās stundās arī vietām Zemgalē un Latgalē snigs, tāpat gaidāma krusa un neliels lietus, prognozē sinoptiķi. Vēlā vakarā un naktī dažviet Latgalē var veidoties sniega sega un apledojums uz ceļiem.

Naktī uz otrdienu daudzviet valstī gaidāmas skaidras debesis. No rīta dažviet Kurzemē gaidāma stipra snigšana, veidosies sniega sega un ceļi uz brīdi kļūs slideni.

Naktī pūtīs lēns līdz mērens vējš no ziemeļu puses un gaisa temperatūra pazemināsies līdz +2..-2 grādiem, Vidzemē dažviet līdz -4 grādiem.

Otrdien gaisa temperatūra nepakāpsies augstāk par +5..+10 grādiem. Starp mākoņiem spīdēs saule, daudzviet gaidāms īslaicīgs sniegs vai krusa, vairāk nokrišņu būs Kurzemē.
Tuvākajā diennaktī pūtīs lēns līdz mērens ziemeļu vējš, gaidāmas dažas brāzmas līdz 14 metriem sekundē.

Avots: www.la.lv