USDA: kviešu krājumi pasaulē nākamajā sezonā sasniegs jaunu rekordu

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) pirmo reizi publicējusi kviešu ražas un patēriņa prognozes pasaulei nākamajai sezonai, kas sāksies jūlijā. Saskaņā ar prognozi kviešu piedāvājums pasaulē saglabāsies augstā līmenī, neskatoties uz ražas samazināšanos, bet pārejošie krājumi pārsniegs pašreizējās sezonas rekordu.

Kviešu piedāvājums pasaulē salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu samazināsies nedaudz, jo ražas samazināšanās daļēji tiks līdzsvarota ar daudz augstāku krājumu līmeni sezonas sākumā. Kviešu raža pasaulē 2017/18. sezonā sasniegs 737,8 milj.t, kas ir otrs augstākais rādītājs vēsturē, taču par 2 % atpaliks no šinī sezonā uzstādītā rekorda.

Kviešu patēriņš pasaulē nākamajā sezonā samazināsies nebūtiski - līdz 734,9 milj.t, jo lopbarības kviešu patēriņa samazināšanos pārtikas kviešu patēriņa pieaugums kompensēs tikai daļēji.

Kviešu imports pasaulē sasniegs rekordu piekto reizi pēc kārtas.

Nedaudz saruks kviešu eksports - līdz 178,4 milj.t. ASV kviešu eksports ražas samazināšanās dēļ saruks līdz 27,2 milj.t, par 3 % salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu, tai pat laikā tas būs augstāks par pēdējo piecu gadu vidējo līmeni. Eiropas Savienība atgūs savu daļu pasaules tirgū, palielinot eksportu līdz 31 milj.t. Pašreizējā neražas sezonā ES -28 pasaules tirgum piegādās 27 milj.t kviešu.

Kviešu pārejošie krājumi nākamajā sezonā pieaugs līdz 258,3 milj.t, kas ir rekordaugsts līmenis. Pašreizējās sezonas noslēgumā kviešu krājumi gaidāmi par 2,9 milj.t zemākā līmenī.

Avots: zol