Konkurences uzraugs atļauj apvienoties minerālmēslu tirgotājiem

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut SIA "Agrochema Latvija" un SIA "Gaschema" īpašniekiem, Lietuvā reģistrētajai sabiedrībai ""Achemos grupe", iegādāties SIA "Litagra" īpašnieces, Lietuvā reģistrētās sabiedrības UAB "Litagra", uzņēmuma daļas. Apvienošanās darījums atļauts, jo konkurencei netiks nodarīts kaitējums.

Saskaņā ar apvienošanās ziņojumā norādīto informāciju ""Achemos grupe" iegādāsies "Litagra" grupas tirdzniecības un graudu uzglabāšanas pakalpojumu uzņēmumus. SIA "Agrochema Latvija darbība ir fokusēta uz minerālmēslu vairumtirdzniecību, bet SIA "Litagra" uz augu aizsardzības mazumtirdzniecību. Apvienošanās dalībnieki paredz, ka Latvijā reģistrētie uzņēmumi savu darbību turpinās atsevišķi.

Izvērtējot darījuma ietekmi uz konkurenci, KP konstatēja, ka apvienošanās ietekmēs kopumā četrus tirgus: minerālmēslu vairumtirdzniecības tirgu; minerālmēslu mazumtirdzniecības tirgu; graudu vairumtirdzniecības tirgu, kā arī augu aizsardzības līdzekļu mazumtirdzniecības tirgu.​

KP secināja, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no ietekmētajiem tirgiem. Tāpēc plānotais uzņēmumu darījums ir atļaujams.

"Achemos grupe" pārvalda vairāk nekā 40 uzņēmumus, tai skaitā rūpnīcu "Achema". Koncerna sastāvā ir arī Klaipēdas ostas lielākā kravu kompānija KLASCO, citas kravu pārvadāšanas un loģistikas kompānijas, kā arī vairāki mediji, no kuriem lielākais ir nacionālais laikraksts "Lietuvos žinios".

Uzņēmumam UAB "Litagra" pieder kompānijas UAB "Litagros prekyba", UAB "Litagros grūdai", SIA "Litagra Latvija", OÜ "Litagra" Igaunijā, AB "Joniškio grūdai", AB "Kėdainių grūdai", AB "Tauragės grūdai", AB "Marijampolės grūdai", lauksaimniecības sabiedrības un daži citi uzņēmumi. Tā meitas uzņēmums Latvijā SIA "Litagra" darbojas kopš 2003.gada un nodarbojas ar augu aizsardzības līdzekļu, minerālmēslu, lopbarības, lopbarības piedevu, sēklu materiālu un graudu vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību.

Avots:www.la.lv