Asociācija: Latvijai ir potenciāls eksportēt bioloģiskos graudus

Latvijai ir potenciāls eksportēt bioloģiskos graudus, sacīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

"Patlaban straujāk augošais pieprasījums ir pēc bioloģiskajiem graudiem, graudu produkcijas," teica Norkārklis, piebilstot, ka eksporta tirgos pēc šiem produktiem ir liels pieprasījums.

Pēc viņa teiktā, pieprasījums bioloģiskajiem graudiem ir lielāks nekā Latvijas bioloģiskie lauksaimnieki spēj saražot. Taču interese par šīs kultūras audzēšanu ir. "Ja ir labs pieprasījums, laba cena, lauksaimniekiem ir interese audzēt šo produktu. Arī pieprasījums pēc sēklas šajā pavasarī bija diezgan liels. Tas nozīmē, ka lauksaimnieki diezgan daudz platību paredz graudkopībai, lai saražotu graudus, kurus pēc tam - rudenī un ziemā - var labi pārdot," sacīja Norkārklis.

Viņš teica, ka grūti paredzēt, vai Latvijas bioloģisko lauksaimnieku apgrozījums šogad kopvērtējumā būs lielāks nekā pagājušajā gadā. Tas ir atkarīgs no tā, kāds šis gads būs ražas ziņā, kādas būs bioloģisko graudu cenas Eiropā un pasaules biržās.

Vienlaikus LBLA valdes priekšsēdētājs piebilda, ka kopumā nozares uzņēmēji uz šo gadu raugās cerīgi. Pēc viņa teiktā, pozitīvi vērtējams kopumā pieaugušais pieprasījums pēc bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas. Mazliet šogad varētu augt arī bioloģisko saimniecību skaits.

LBLA ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

Avots: www.delfi.lv