Vasaras rapša laukos aktīvi rosās nelāgs kaitēklis – krustziešu spīdulis

Vasaras rapša laukos šonedēļ konstatētas divas kaites - krustziežu spīdulis, kā arī neīstā miltrasa, informē Valsts Augu Aizsardzības dienestā (VAAD).

Krustziežu spīdulis aktīvi rosās teju visos rapša laukos, bet dažos tā izplatība sasniedz 18 līdz 32%, bet Kurzemē vienā vasaras rapša laukā konstatēta pat 38% izplatība jeb invāzijas pakāpe trīs, kas nozīmē no četriem līdz 10 pieaugušiem īpatņiem uz viena auga.

Turpinoties kaitēkļu izplatībai labvēlīgiem laika apstākļiem - siltām, saulainām dienām un siltām, mierīgām naktīm - krustziežu spīdulis var radīt lielus ražas zudumus. Spīduļa vaboles izgrauž zieda iekšējās daļas ziedputekšņus, putekšņlapas un ziedlapas. Kāpuri pārtiek no putekšņiem un stipri bojātie ziedi sakalst un nobirst.

Tāpēc rapšu audzētājiem rūpīgi un regulāri jāapskata savi lauki. Ja ir sasniegts kaitīguma slieksnis, jāapdomā augu aizsardzības pasākumu nepieciešamību.

Tikmēr Gulbenes pusē vienā laukā 20% konstatēta arī neīstā miltrasa, bet kādā laukā Lielvārdes pusē tā pārņēmusi pat 38% rapša.

VAAD vērš rapša audzētāju uzmanību uz to, ka stipras neīstās miltrasas izplatības gadījumā iespējamie ražas zudumi var sasniegt 10-15%. Slimības attīstību veicina mitrs, vējains laiks, optimālā temperatūra 10 līdz 15 grādi, kā arī miglains laiks un ilgs rasas periods.

Informāciju par šī brīža kaitīgo organismu novērojumu rezultātiem visā Latvijas teritorijā var atrast VAAD kaitīgo organismu novērojumu kartē, savukārt augu aizsardzības līdzekļu datu bāzē var atrast informāciju par attiecīgajos gadījumos piemērojamiem augu aizsardzības līdzekļiem.

Avots: www.la.lv