MARS samazina graudaugu kultūru ražības prognozes Eiropas Savienībai

Eiropas Savienības ražu monitoringa dienests (MARS) savā jūnija atskaitē samazinājis ražības prognozes vairumam graudaugu kultūru, jo daudzās Eiropas valstīs pēdējās nedēļās bija vērojami karsti un sausi laika apstākļi, kas vēl vairāk pasliktināja augu stāvokli pēc pavasarī piedzīvotā sausuma.

Francijā, Eiropas Savienības lielākajā graudu audzētājvalstī, sausums maijā un karstums jūnijā radīja nelabvēlīgus apstākļus gan ziemas, gan vasaras kultūru attīstībai. Līdz ar to gaidāms, ka ziemāju graudaugu raža, visticamāk, nepārsniegs pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju.

Spānijā pastāvīgie nelabvēlīgie laika apstākļi radījuši nopietnu kaitējumu ziemāju kultūrām.

Eiropas citās dienvidu daļās un centrālajā daļā, ieskaitot Rietumvāciju un Austrumpoliju, karstuma un sausuma nodarītais kaitējums nav tik būtisks.

Pēc MARS pašreizējām prognozēm, mīksto kviešu ražība šogad Eiropas Savienībā sasniegs 5,86 t/ha (maija prognoze - 5,91 t/ha; aprīļa prognoze - 6,05 t/ha).

Miežu ražības prognoze samazināta no 4,76 t/ha līdz 4,7 t/ha. Nedaudz samazināta arī kukurūzas ražības prognoze - no 7,15 t/ha līdz 7,14 t/ha.

Savukārt rapša ražības prognoze nedaudz palielināta - no 3,17 t/ha līdz 3,22 t/ha, kas jāpiebilst, vienalga ir zemāk par pēdējo piecu gadu līmeni.

Avots: zol