Eiropā saruks ziemas miežu raža

Ziemas miežu raža Eiropā sasniegs aptuveni 58 milj.t. Tas ir par 1,6 milj.t mazāk nekā gaidīts maijā un par 2 milj.t mazāk nekā nokults pagājušajā gadā. Galvenais iemesls - šīs kultūras ražas samazināšanās Spānijā.

Francijā šobrīd novākti 60-65 % miežu. Gaidāms, ka kopumā raža sasniegs 9,5 milj.t. Oficiālā ražas prognoze ir 9,3 milj.t, pērn tika nokulti 8,2 milj.t minētās kultūras. Ziemas miežu kvalitāte ir laba.

Spānijā sali, pēc tam sausums nodarīja kaitējumu ziemas miežiem. Tāpēc valsts var cerēt tikai uz 4,9 milj.t lielu ražu, kas ir par 47 % mazāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Vācijā ziemas miežu raža, kas galvenokārt tiek izmantota lopbarībā, saruks par 0,4 % līdz 8,92 milj.t. Savukārt vasaras miežu, gluži pretēji, palielināsies par 4,3 % līdz 1,84 milj.t, pateicoties sējumu platību paplašināšanai.

Polijā šobrī ražas novākšanu bremzē lietavas. Ziemas miežu raža valstī salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaugs par 35 % līdz 850 tūkst.t. Vasaras miežu raža saruks par 3 % līdz 2,65 milj.t.

Avots: zol